Djurgårds-Kalle och Emma

Djurgårds-Kalle Och Emma

1866 i december föddes Djurgårds-Kalle. Han var en av Sveriges mest kända positivhalare och under sin levnad en känd Stockholmsprofil.

Men historien om Djurgårds-Kalle är också historien om Emelia ”Emma” Sjöström. Denna dam föddes 1869. Fadern skadades i en sprängolycka och miste synen. Att då börjar spela positiv var ett sätt att klara livhanken. Dottern följde med och sjöng och samlade i pengar. Fader avled så småningom och Emma som varit med i många år såg sig tvungen att ha en ny kompanjon.

Djurgårds-Kalle föddes som Axel Valfrid Lindvall. Födelseplatsen var Kungsholmen. Lindvall hade i flera år gått omkring och sjungit på gårdarna i huvudstaden. I över trettio år stod paret utanför Skansen som ligger vid Djurgården och Kalle vevade positivet och Emma tog upp pengar. Kalle ska ha spelat med vänster hand och gett damer slängkyssar med högerhanden. Emma höll sig lite mera i bakgrunden. Paret var välklädda och en och annan skvallrade om att de har rika. Så väl var det nog inte. Det sägs att de hade ett förhållande, men de gifte sig aldrig. Visor som ”Lejonbruden” och ”den italienska flickan” sjöng de båda i duett.

Kalle avled 1934 och Emma fem år efteråt. Som kuriosa kan nämnas att Stockholms mest kände positivspelare hade lösmustasch. Kanske såg han mer ståtlig och exotisk ut med mustasch?  Utanför Skansen står en staty till minne av paret.

Positivhalare eller positivspelare blev vanliga i Sverige på slutet av 1800-talet. Många av de som spelade på positiv var italienare. Positivet uppkom förresten troligen i Nora Italien i slutet av 1700-talet. För många som exempelvis Emmas far var positivspelandet ett sätt att klara livhanken. Arbetet var ju förhållandevis lätt. Fast vad gjorde en stackars positivhalare när hans positiv eller som den också kallats vevorgel gick sönder och måste lagas?

djurgards-kalle-och-emma

Djurgårds-Kalle och Emma.

djurgards-kalles-mustach

Stockholms stadsmuseum har i sina ägor den berömda mustaschen.

staty-vid-skansen

Staty över paret. På denna plats stod de i över trettio år. Statyn restes 1985.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s