Agonalia

Agonalia

715–673 före vår tidräkning härskade Numa Pompilius över Rom. Han var enligt legenden den andre av Roms sju kungar som styrde innan republiken infördes. Kung Numa lät instifta den religiösa högtiden agonalia firades fyra gånger per år och varierade beroende på vilken högtid det var. Den sista agonalia firades den 11 december. De andra firades 9 januari, 17 mars och 11 maj. 11 december firade och hyllade romarna Sole Indigete. Som namnet säger var det en fest som förknippades med solen. Guden som ärades under denna fest var Apollon som sågs som en solgud. Festen fick i slutet på 270 vår tidräkning talet mindre betydelse då kulten kring solguden Mithras den 25 december fick ökad betydelse.

Agnolia firades med fester på Roms sju kullar. Idag när hedningar finns lite varstans firas festen igen av de som tror på den romerska religionen.

apollon

Apollon firas den 11 december.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s