Monoteism, makthavarna i Nordkorea och modern asatro

Monoteism, makthavarna i Nordkorea och modern asatro

Nordkorea styrs av en familj som om man får tro dem själva är alldeles utomordentliga. Spelar de golf, ja så slår de ”hole in one” varje gång. De har även uppfunnit maträtten hamburgare (fast varför den har namn efter en tysk stad har de inte lyckats förklara) och mycket, mycket mer. Som utomstående är det lätt att le åt sådana skrönor. Men skrattet fastnar i halsen då man inser att det finns folk som på fullaste allvar tror eller måste tro på detta. Störst bäst och troligen vackrast är diktatorn i landet norr om Sydkorea.

Denna personkult av en familj påminner inte så lite om de religiösa avarter som heter monoteism. Den allsmäktige guden kan allt, ser, allt och hör allt. Denne allsmäktige gud kan i teorin skapa en sten som är så tung att han inte kan lyfta den.

Vare sig ledarna i Nordkorea eller den store ledaren i himlen accepterar opposition och drar sig inte för att straffa alla som uttalar minsta lilla kritik. Till sin hjälp har dock de allsmäktiga och förment goda ledarna inom båda trossystemen angivare, förhörsledare och knektar. Man kan ju förstå att en diktator måste ha hjälp med att förtrycka folk. Men att en allsmäktig gud som kan allt hela tiden lägger ut bestraffning och spioneri på entreprenad är en gåta. Men monoteistiska gudar är ju outgrundliga…

Asatron är dock ett bättre alternativ för en modern människa. Kommunismen kan inte någon vettig människa tro på. Och en allsmäktig gud som inte är så allsmäktig vid närmare granskning är bara värd förakt och löje. Se gudinnorna och gudarna först och främst som poetiska metaforer av mänskliga egenskaper och naturens krafter. Vid närmare eftertanke är ju mänsklig fantasi och naturens makter det mest kraftfulla vi känner till.

kim-jong-un

Tro inte på den här filuren.

montypyhton

Tro inte på den här filuren.

IKF hammare

Finn den inspiration du behöver i asatron. Asatron är ju i mångt och mycket en naturreligion och naturen finns, bara att se dig omkring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s