Asatron levde vidare i sagorna: Tors resa till Hymer och Jack och bönstjälken

Asatron levde vidare i sagorna: Tors resa till Hymer och Jack och bönstjälken

I den engelska folksagan berättas det om Jack som bor med sin mor. De är fattiga och Jack ger sig av för att sälja deras ko. Han säljer den och får en böna. Modern är förstås inte glad över denna affär men bönan planteras. Dagen efter har den växt upp i himlen och Jack får för sig att klättra upp på stjälken. När han väl kommet upp märker han att ett stort hus är belägget på toppen. Jack knackar på dörren och en jättekvinna öppnar. Jättinnan varnar dock att hennes man gärna äter människor och gömmer Jack. Jätten kommer hem och känner doften av att en människa kommit. Hans fru säger dock att det är doften av den mat hon lagat. Jätten äter och hämtar sedan sin gås. Gåsen värper guldägg. Jätten somnar. Jack passar på att stjäla gåsen. Jätten upptäcker detta. Båda klättrar på bönstjälken. Jack hinner ner och hämtar en yxa. Med den som hjälp hugger han av bönstjälken och jätten faller och dör. Jack lever sedan med sin mor i rikedom, för gåsen värper guldägg. Det finns lite olika varianter på sagan, men det är huvuddragen. I en variant spelar en gyllene harpa en roll och i en variant har jätten ett namn.

I eddan berättades att gudarna bestämt att Ägir ska bjuda på öl. Ägir säger dock att han inte har något kärl att brygga ölet i. Tyr säger då till Tor att hans fosterfar Hymer äger ett stort kärl. De två ger sig av till Hymer som är en jätte. Jättens frilla tar emot dem och varnar för att jätten är argsint. De två asagudarna gömmer sig och jätten kommer. Trots att jätten är arg kommer gudarna fram och de äter tillsammans. Tor äter så mycket att jätten anser att de måste ge sig ut att fiska nästa dag. Tor följer med på fisket, han agnar en krok med ett tjurhuvud och fångar självaste Midgårdsormen. Jätten ser dock till att ormen kommer undan. Tor och jätten fortsätter bråka med varandra. Innan Hymer går med på att låta dem få kitteln så måste Tor krossa ett dryckeskärl. Jättens frilla säger att den endast kan krossas om Tor slår den i jättens huvud. Efter detta far gudarna med kitteln hemåt. Men Hymer kommer med en skara jättar fete dem. Tor blir då arg och dräper dem. Väl hemma igen måste Ägir nu brygga öl.

Det som förenar sagorna

Jättar är med i båda berättelserna, Resan till jätten sker på övernaturligt sätt. Tor och Tyr reser med vagn dragen av bockar som kan springa genom luften. Jack klättrar på en bönstjälk, jättens kvinna varnar för sin mans vrede. Man tar saker från jätten som kommer efter rasande. Jätten dräps.

Det som skiljer sagorna

Tor är en gud, Jack en människa. I eddan är det två som reser, i den engelska sagan är det bara en person som ger sig iväg. Tor och Tyr har ett ärende till jätten. Jack visste inte att han skulle råka hamna hos en jätte. Gudarna hämtar en kittel, Jack stjäl en gås. Tor och Hymer utmanar varandra. Jack gömmer sig. Jättens död förorsakas av en hammare i eddan och i folksagan är det en yxa som leder till jättens hädanfärd. Sagan om Jack avslutas, kvädet om Hymer fortsätter i Lokes träta.

Slutord

Sagorna har mycket gemensamt, men också nästan lika mycket skiljer dem åt. Jamie Tehrani en brittisk forskare har hävdat att sagan om Jack och Bönstjälken kan vara ända upp till 5000 år. Då de stora dragen i de två sagorna påvisar stora likheter så få man förmoda att det finns ett gemensamt ursprung.

tor-och-hymer

Tor, Hymer och Midgårdsormen

jack-och-bonstjalken

Jack och bönstjälken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s