Se det med ett leende, lutfiskens dag

Se det med ett leende, lutfiskens dag

När infaller då lutfiskens dag? Fredagen före Alla helgons dag. Varför just då kan man undra? Anledningen är helt enkelt den att det senaste årtiondet har lutfisk börjat komma ut i handeln redan vid den tid då alla helgon firas. Borde dagen inte firas istället den nionde december, det är ju då den traditionella dagen för lutfisken. Den ska enligt gammal tradition läggas i lut då. Sedan tar det cirka nio, tio dagar innan den är färdig.

Lutfisken är och får man nog säga vara en ganska traditionell svensk maträtt som just överlevt på grund av att den har anknytning till julen. Fast i äldre tider åt man lutfisk året om. Det var måhända inte vanliga vardagsmat utan något som åts vid högtider. Tiden innan julen vid julfastan åts ofta lutfisk och den ansågs nog extra bra som kristen julmat med dess vita rena färg som symboliserade Jungfru Maria. Efter reformationen när ingen fasta ansågs behövas blev lutfisken vanlig julmat.

Det finns en envis tradition i Sverige som säger att allt som är svenskt kommer utifrån, så ock lutfisken. Den ska härstammat antagligen från Nederländerna eller Tyskland. I dag är det i stort sett bara i Sverige, Finland och Norge den lutade fisken finns. På Jylland finns dock en tradition att tillaga torkad fisk.

Torkad fisk som behandlats i sodalut sägs lutfisken vara enligt nationalencyklopedin, vilken fisk är det då som använts? Vanligtvis långa på latin molva molva, men andra stora fiskar som exempelvis gädda går också att luta.

Lutfisken har ätits på olika sätt och med olika tillbehör och de senaste åren har en del nya variationer sett dagens ljus och gommens njutning. Vanligtvis äts då lutfisken kokt, med vitsås, gröna ärter och potatis samt att de som ska äta efter tycke och smak tillsätter salt, svartpeppar, kryddpeppar eller vitpeppar.

Mer information om den lutade fisken finns på:

www.lutfisk.nu

lutfisk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s