Den ”snälla” vanatron?

Den ”snälla” vanatron?

Det finns en del politiskt korrekta personer inom den hedniska världen som ofta hävdar att vanerna är de snälla makterna inom den religion som fanns innan de kristna kom. Asarna, himlens makter är krigiska medan markens makter, vanerna är snälla. Asarna står då för en krigisk och våldsam aspekt av religionen som man av olika skäl förringar eller låsas om inte finns.

Men är då vanerna så snälla?

Syskonen Frej och Freja kommer från vanernas värld. Men de är inte några pacifistiska gudamakter. Freja tar hand om hälften av de som stupar i strid. Resten tar Oden. Freja uppträder ibland som valkyria. Hon är med andra ord en krigsgudinna. En del hedningar, rättare sagt de som kallar sig för fornsedare låtsas inte om hennes krigiska aspekt och degraderar henne till ett våp.

Frej är nog den tuffaste guden vid ragnarök. Oden har sitt spjut, Tor har sin hammare, Frej anfaller Surt med ett hjorthorn! Förvisso kan nog ett hjorthorn vara farligt i handen på en gud. Men det är väl ändå modigare att slåss med ett hjorthorn än med ett vapen. Det finns ingenting som talar för att Frej skulle vara mjuk och snäll.

Frejs tjänare Skirner friar på sin herres uppmaning till jättinnan Gerd. Först genom att hota henne med trolldom ger hon med sig. Snällhet? Knappast.

Riktigt sympatisk är deras far Njord. Han är kanske rentav den mest genuint juste guden i den nordiska tron. Men hans fru Skade är jaktgudinna och det är hon som hänger upp en orm framför ansiktet på Loke när denne ska straffas. Njord visar temperament när Loke i talar illa om syskonen Frej och Freja. Han kan ge svar på tal när så krävs. Ingen mesig gud med andra ord. Frejs tjänare Byggver drar sig inte för att ge samme Loke svar på tal och tvekar inte att försvara sig med mer än bara ord.

Mimer kan nog gå ed på att vanerna inte är överdrivet snälla. Mimer och Häner blev sända till vanerna när Njord, Frej och Freja hamnade hos asarna. Mimer hugg vanerna huvudet av! Snälla gudamakter som är mjuka? Å nej inte vanerna!

Och vem var det som startade kriget mellan asarna och vanerna? Ja det är ju inte ens fel att två bråkar. Gunnar på Lidarände hade som sin favoritgud Frej och det hade han väl knappast haft om han varit en pacifistisk person?

För den som vill ha mjuka och snälla, ja rentav menlösa gudamakter att tillbe finns svenska kyrkan! Vanerna är helt olämpliga som mesgudar. Visst kan vanerna vara snälla, men snällhet och mesighet är inte samma sak.

frej-ridandes-pa-sin-galt

Frej är en tuff gud. Slåss och stupar vid ragnarök.

freja-med-vapen-skold-och-katter

Ingen betvivlar inom asatron att Freja är krigets gudinna. De djur som drar hennes vagn är rovdjur.

skade-med-spjut

Skade har ett namn som talar för sig självt.

skirner-forbannar-gerd

Skirner övertalar Gerd. det är inte något mjukissnack.

Odin listen's to Mimir's dead head

Vem högg huvudet av Mimer? Svaret kommer från Vanaheim.

byggvir-123

Byggvir tvekar inte att slåss om han måste.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s