Är 24 oktober en högtidsdag?

Är 24 oktober en högtidsdag?

Är 24 oktober en högtidsdag? Ja frågan är faktiskt befogad. Det är nämligen så här att den traditionella flyttdagen var vid mickelsmäss som infaller 29 september.

1819 ändrades bestämmelserna så att flyttdagen försköts till den 24 oktober i stället och helgens betydelse minskade därmed. Anledningen till förskjutningen var att vid övergången till den gregorianska kalendern 1753 förlorades elva dagar vilket gjorde att Mikaeli infaller elva dagar tidigare. Följden av detta blev att mycket av skördearbetena inte hann avslutas till mickelsmäss. På sina håll följde begreppet mickelsmäss med och firades då den 24 oktober.

Mickelsmäss började sluta vara en viktig högtid för många i slutet av 1800-talet och början av det nya seklet. Folk arbetade inte i samma utsträckning som tidigare inom jordbruket och folket i det gryende industrisamhället flyttade inte i samma utsträckning som tidigare och behovet av marknader minskade i takt med att affärer i såväl städer som i byar ökade.

Intresset för mickelsmässan har ökat de senaste åren och då firas den vid 29 september, men 24 oktober har då helt glömts av. Så svaret på frågan om 24 oktober är en högtidsdag får nog besvaras med ett nja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s