Tusen inlägg!

Tusen inlägg!

Nu har bloggen Ideell Kulturkamp tusen inlägg. Vi firar detta förstås och i samband med detta så kommer också en liten artikel den förre vice ordförande signaturen S gjort med föreningens ordförande Henrik Andersson.

Varför detta initiativ med IKF?

Föreningen Ideell Kulturkamp bildades för att vi märkte att det fanns ett intresse för svensk folkkultur, historia och hedendom men att de intresserade inte visste var eller hur de skulle göra för att få kontakt med andra likasinnade eller få tag i litteratur i dessa ämnen. Det fanns tidigare en förening som delvis hade samma mål som IKF men den som sökte sig till den hade olika mål och synpunkter vad de ville med en förening så istället för att bråka inbördes så bildades den förening som idag bedriver bloggen ideellkulturkamp.

Hur ser tidslinjen ut, d.v.s. hur har arbetet med bloggen utvecklats från start till nu?

Vi förstod nog att bloggen skulle väcka nyfikenhet hos en del personer. Men början var lite kärv, då handlade mest om att hålla ihop de som var intresserade av föreningen, idag är det mestadels via bloggen föreningen bedriver aktivitet.

Vilka blogginlägg/artikelserier är du mest nöjd med och varför?

Den enda artikel jag personligen är nöjd med är den om Adolf Fredrik. Dels för att det finns väldigt lite om denne monark, där har jag nog fyllt ett litet kunskapshål, men också visat lite förståelse för honom. Adolf Fredrik var kung i en extremt svårt tid för svenska regenter. Man har ofta sagt att han var mer intresserade av att svarva snusdoser än att regera. Men han hade som kung väldigt lite makt och föresten finns det inga snusdoser som man vet att han låtit tillverka.

Jag är bara nöjd med den artikeln. Allt annat kunde gjorts bättre. Artikeln om tjuren Ferdinand är väl nummer två om en sådan måste utses.

Kommer bloggen fortsätta vara reklamfri?

Vår första version av bloggen var ju en gratis blogg. Den kunde ibland innehålla reklam. Nu har vi en mer avancerad blogg som kostar en summa men som är reklamfri. Rent allmänt så är ju ideella kulturföreningen väldigt restriktiv med pengar. Det kostar ingenting att vara med, det som kostar resor, inträden och annat får personen som delar själv bekosta. Sådant är dyrt och då behövs ingen extra utgift som medlemsavgift. I ett större perspektiv kan reklamfri betyda att vi inte står i någon beroendeställning till någon, vare sig ekonomisk eller politiskt. Vi är ju en IDEELL KULTURFÖRENING!

IKF:s blogg publicerar inlägg med rasande fart, hur behålls kvalitén i förhållande till kvantiteten?

Förra året, det vill säga 2015 hade vi tretton möten och sammankomster, i år har det inte varit möjligt, därför har vi hitintills i år haft minst en ny artikel eller inlägg varje dag. Det har ju varit bra på ett sätt, fler personer läser bloggen och då bloggen har inlägg om såväl kanelbullar, fältslag under första världskriget samt svenska statsministrar samt en hel del om modern hedendom så händer det ofta att folk som söker efter det ena och andra hittar till oss. Kvalitén kan alltid diskuteras men vi försöker, ofta hålla den hög. Ibland kan nog en del angrepp på ”världsreligioner” anses vara lite plumpa, men det är ju också meningen. Det är lätt att reta översittare som inte har humor.

Kommer fler inlägg att översättas?

En del artiklar har lånats från andra bloggar och en del har varit på engelska. Vi har dock inte översatt någon artikel till svenska. Men ibland har vi publicerat en och annan artikel på engelska. Vi har läsare lite överallt och alla asatroende kan ju inte svenska. Vi vet att en och annan läsare använder översättningsprogram när de läser om oss. Så lite engelskt får det vara ibland.

Vad har publicerats i tryckt form?

Blotkalendrar började jag med 2013. De gavs ut gratis till medlemar och de som får vårt informationsbrev. Annars var det en skrift som handlade om Tjeckien under andra världskriget, ingen har på svenska skrivit om tjecker som samarbetade med tyskarna. Så det var en liten pionjärhandling. Det finns en artikel på bloggen som tar upp samma sak. De andra skrifterna som ”Våra gudamakter” och ”Blotkalendern” är som jag ser det mina privata alster. Men då artiklarna om bortglömda monarker var så populär har det funderats över om inte de ska komma i tryckt form, kanske något redigerat.

Vad kan förväntas i de kommande tusen inläggen?

Ja vad vill ni läsa? Vi frågar ofta folk vad de vill läsa. Men rent spontant blir det nog ungefär som nu, asatro plus en del historia och folkkultur.

Vilka aktiviteter hålls utöver bloggen i Ideella Kulturföreningens regi?

Förut var det mest möten. Vi åkte och besökte olika platser. Vi har även ätit gott i föreningen. I Dalarna åt vi rårakor med fläsk och i Västmanland mälargös med pepparrot och flera gånger har vi ätit kräftor samt inte förgömma en och annan restaurang som hedrats med vårt besök.

Vilket är din favorit bok, bakverk och butelj (öl)?

Denna viktiga fråga ska få kort svar: Den äldre Eddan, Gustav Adolfs bakelse och Pripps julöl.

Avslutningsvis, vad är nästa steg för dig som kulturell opinionsbildare (för det kan man väl snart kalla dig) som inte använder pseudonym trots att du sprider kontroversiella tankar?

Kontroversiell? Jag? Inte är jag kontroversiell, inte föreningen eller bloggen heller ska tilläggas. Vi fördömer hedersmord och kvinnlig omskärelse, vi tycker att folk ska stödja Gotlands igelkottsfond och vi uppmanar folk att skänka bidrag till resandet av en staty i Dalarna. Vidare har vi visat skepsis mot Donald Trump och hyllat fredsmartyren John Crossman. Inte är vi några radikala rabulister! Vi är kulturella skönandar som älskar allt som är gott och vackert, fast det kanske är kontroversiellt?

/S

2 kommentarer på “Tusen inlägg!

  1. asatemplet skriver:

    En mycket bra blogg som jag besöker dagligen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s