Asatron levde vidare i sagorna: Jätten som byggmästare

Asatron levde vidare i sagorna: Jätten som byggmästare

Asatron försvann som religion, men överlevde i folkkulturen. Detta påstående får ses som sanning. Minnet av asagudarna levde kvar. Odens vilda jakt och Tors strider mot jättarna får vara två exempel. Men även i sagorna levde minne kvar av tiden innan munkar och präster kom med sina kors och rökelsekar.

Byggmästaren och hans hingst

Asarna fick besök av en man som lovade att bygga en mur runt Asgård som skydd mot jättarna. Om han lyckas bygga muren på en säsong vill han ha solen, månen och Freja som sin hustru. Gudarna tror inte att han ska klara av det och går med på hans krav. Mannen har sin häst hingsten Svadilfare till hjälp. Hingsten är otroligt duktig på att släpa fram byggmaterial och gudarna inser att byggmästaren kommer bli färdig i tid. Loke som syns vara den som varit för erbjudandet att byggmästaren ska få hjälp av sin hingst hotas av de andra gudarna. Lyckas han inte med det då kommer de bli arga på honom.

När arbetet med muren nästan är färdigt kommer ett sto och lurar bort Svadilfare trots sin herrs försök att stoppa hästen. Stoet är ingen annan än Loke som byt såväl skepnad som kön. Njord förebrår sedan Loke för att han fött barn, men det är en annan historia. Loke blir förälder till hästen Sleipner som har åtta ben och som blir Odens egen ridhäst.

Byggmästaren är förstås arg och menar på att gudarna lurat honom. Gudarna kallar på Tor som inte var med när avtalet gjordes. Tor förstår att mannen som byggt muren är en jätte och dräper honom.

Jätten Finn

Jättar sägs allmänt i folkkulturen avsky kyrkor. Men några jättar bygger faktiskt kyrkor. Den mest kände kyrkobyggaren av jättesläkt är Finn. Denne jätte var med och byggde Lunds domkyrka. Lite olika berättelser finns men i huvuddrag är sagan följande:

En domkyrka ska byggas, jätten kommer och erbjuder sig att bygga den. Han gör ett avtal med byggherren. Om kyrkan blir klar inom en vis tid då får jätten byggherren. Om byggherren innan bygget är färdigt listar ut vad jätten heter så behöver han inte betala med sitt liv. Tiden går, men strax innan domkyrkan är klar så hör byggherren jättens fru prata med sitt barn. Hon nämner makens namn som är Finn. Byggherren säger till jätten att han vet vad han heter och jätten förvandlas då till sten.

Det som förenar sagorna

Jätte ska bygga stor byggnad. Jättens namn är delvis okänt. Vad jätten som byggde muren heter vet vi inte. I sagan om Finn är ju hemlighållandet av namnet en viktig beståndsdel. Jättarna misslyckas precis innan de blir färdiga. Jättarnas närstående råkar bli deras fall. Jättens häst kan inte motstå att springa efter ett sto. Finns fru råkar nämna sin makes namn.

Det som skiljer sagorna

Jätten som bygger åt asarna har en häst till hjälp. Det har inte domkyrkobyggaren. Finn har en familj och hans fru råkar nämna hans namn. Det har inte jätten som bygger åt asarna, han har en häst. Berättelsen inom asatron nämner att jätten vill ha gudinna Freja som lön. Någon liknande lön finns inte av förklarliga skäl i den kristna sagan.

Övrigt

Jätten Finn sägs stå staty i Lunds domkyrka. Några har påstått att det inte är jätten utan Simson som är en figur i den judisk-kristna mytologin. Denne rev ett tempel helgad åt guden Dagon. Men varför man skulle göra en staty av en som river ett tempel i kyrkan i Lund verkar underligt. I en version så är det kyrkan i Torstuna det handlar om. Namnet Tor passar på onekligen bra in i berättelsen. Ytterligare en annan är från Luleå och där krävde jätten som misslyckades med att bygga färdigt lönen sol och måne. I något fall ska jättens fru blivit så arg att hon kastat sten mot kyrkan, så kallade jättekast och sedan själv blivit till sten. Från Norge kommer en liknande sägen när det gäller Nidarosdomen och en del forskare har velat se likheter mellan berättelser som kommer från Irland.

Slutord

Båda berättelserna är i huvuddrag lika. Men det finns ingen berättelse i Bibeln som påminner om den om kyrkobyggandet. Berättelsen har rötterna i förkristentid, asatid och är ett bevis på att asatron överlevde i sagorna.

jatten-finn

Jätten Finn i Lunds domkyrka.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s