Tjelvar och hans familj

Tjelvar och hans familj

Mellan 1986 och 1993 var 13 oktober hade Tjelvar namnsdag. Namnet har aldrig varit vanligt och är nu helt utgånget ur almanackan. Men nu ska vi skriva om den riktige Tjelvar.

Tjelvar är i Gutasagan den förste mannen på Gotland. Sägnen säger följande:

Gutland hitti fyrsti maþr þan sum þieluar hit. þa war gutland so eluist at þet daghum sanc Oc natum war uppj. En þann maþr quam fyrsti eldi a land Oc siþan sanc þet aldri.

Gutland hittade först den man som hette Tjelvar. Då var Gutland så bundet av mörka makter att det om dagen sjönk och om natten var uppe. Med denne man kom första elden till landet och sedan sjönk det aldrig.

Vidare berättas att Tjelvar hade en son som hette Havde. Vem modern är vet vi inte, men Havde gifte sig, bruden hette Vitastjerna. En natt drömde Vitastjerna att hon födde tre ormar. Havde tolkade drömmen så att hon skulle få tre söner. Havde namngav de ofödda sönerna Gute, Graip och Gunnfjaun hette sönerna. När Havde avled tog äldste sonen Gute över makten på ön som överhövding. Graip och Gunnjaun tog och styrde norra respektive södra ön. Indelningen kallades och gör väl än idag för tredingar. Gute har gett namnet till ön och dess folk. Gute ska föresten Tjelvars far hetat.

Graip varden av bröderna som dog först. Han ligger begravd i Garda. Yngste brodern avled i Arde. Ett gudahus byggdes över hans grav och när de kristna kom byggde de däröver en kyrka.

Vitastjerna har fått de lärde att tvista. Namnet låter som vit stjärna men andra har velat utläsa namnet till ” den allra visastes arvedotter”. De allra visaste är då ingen mindre än Oden. Men namnet Gute, såväl Tjelvars far som Havdes son bar namnet. Gaut är ett namn som Oden använder.

Andra har tolkat alla riktiga gutars anmodersnamn som så att det syftar på vitt hår. Och damerna på andra sidan Östersjön i Litauen ska ha varit kända för sitt mycket ljusa, nästan vita hår. Odens dotter eller bleka blondiner? Vem vet vad som ligger bakom namnet.

Men åter till Tjelvar. Namnet låter ganska likt namnet på Tors tjänare Tjalve. Och varför tog han eld med sig?

Kanske finns ledtrådarna och svaret på annat håll. När Island koloniserades skulle det nya landet få namn. Ja allt skulle namnges, och det berättas att folk gick runt med eld när så skedde. Man brände så att säga in namnet. Tjelvars eld ska varit minnet av en sed att ta nytt land i besiktning.

Men varför sänds då Tjalve på detta uppdrag? Det syns som de stora gudarna ofta sänder ut de gudamakter som har mindre rang att utföra deras vilja. Frigg sänder ut Fulla, Hlin och Gnå på uppdrag. En sägen som har viss likhet med den om Tjelvar är den att Oden sände ut Geifon för att skaffa nytt land. Hon åkte till svearna och lyckades plöja fram Själland ur svearnas land. Då kanske det inte är förvånade att Tor sänder ut sin tjänare Tjalve på uppdrag i Östersjön? Geifon tar sedan och gifter sig med den danske kungen, Tjelvar kommer till Gotland och ser till att ön slutar sjunka i havet och skaffar sedan en maka, fast vad hon heter vet vi dessvärre inte.

Tjalve spelar inte någon framträdande roll i eddorna, men han syns ha dyrkats som gud.          I Storbritannien har man hittat en sländtrissa där texten lyder: oþen.ok.einmtalr.ok.þalfa.þeir.ielba.þeruolflt.ok.kiriuesf vilket har tolkats bli på modern svenska: Oden och Heimdall och Tjalva, dem hjälper dig, Úlfljótr.

Tjelvar har en grav på Gotland han med. Tjelvars graven i Gothems socken strax söder om Slite står graven som är en 18 lång och 5 meter bred skeppsättning. Tjäldersviken ligger inte lång därifrån. Kom Tjelvar österifrån? Ja Tor brukar väl hålla till i öster, så det är möjligt.

Litteratur

Andersson H Våra gudamakter 2015.

Andersson K G Sägner från Gotland 1974.

Grannholm Tore Gutasagan 1992.

Ohlmarks Å 1 De isländska sagorna, första bandet 1975.

Söderberg B G Gotlands sällsamheter 1975.

tjelvar

Tjelvar

bildsten-med-ormgudinnan

Bildsten från Gotland. En kvinnogestalt med tre ormar. Visst tänker man osökt på Vitastjerna när man ser stenen?

tjelvars-grav

Tjelvars grav.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s