Bysen

Bysen

Gotland har ett eget väsen som vad vi vet inte finns på fastlandet eller i Sverige som riktiga gutar säger. Det väsen vi talar om är förstås bysen.

De flesta menar på att bysen är en död människa som efter sin död går igen. Varför detta straff? Jo i sin livstid tog han som senare och blev byse och begick brott. Brottet brukade vara att flytta råmärken som markerade gränsen mellan olika ägor på ön. Om man tänker efter är det ett allvarligt brott. Gotland är en ö och man kan inte hugga i skogen hr som helst. Träd finns det på Gotland, men det finns inte hur mycket skog att hugga. Bysen försöker gottgöra sitt brott med att flytta alla pinnar och grenar som ligger fel på grund av de flyttade råmärkena.  Utöver detta ska också bysen avverka skogen på Gotland. Kanske ingen dum idé, om det inte finns någon skog, ja då är det väl strunt samma var märkena i skogen finns. Men bysen som ofta syns med yxa hugger långsamt. Det verkar bli ett nedhugget träd vart hundrade år. Kanske går det sakta då bysen är en liten varelse. Han har grått skägg och en röd stickad luva, han kan misstas för en tomte. Kanske är bysen släkt med tomten? Men tomten kan ju vara nog så sur och lurig, men han är inte någon kriminell figur som går igen. Bysens relation till ”de sma undar jårdi” har ingen studerat på allvar.

Bysen må ha varit en bov i sitt mänskliga liv, men han är också en miljöaktivist. Han och han, en och annan byse verkar ha varit kvinnfolk, men de är nog i minoritet. Han ser efter djur och skog och har retat folk inom skogsnäringen med att välta timmerlass och förvränga synen på skogshuggare. Han var nog med och retade folk vid Ojnarskogen för några år sedan…

Bysen kan förvandla sig och ser då ut som en stubbe, men också till en liten fågel.. Man kan försöka vara snäll mot bysen och försöka följa efter honom då han går i skogarna på Tjelvars ö. Kan man det och sedan hjälper honom att flytta rätt gränsmarkeringarna så kan han få frid. Skogshuggare är han dock lite sur på, de tar ju arbetet ifrån honom. Det är bysen som ska hugga ner skogen och inte dessa.

På Torsburgen finns ett offerkast där man kastat pinnar för att bysen inte ska bråka med den som kommer färdandes.  Låter inte namnet byse lite väl likt svenskans buse?

offerkast-vid-torsburgen

Offerkastet på Torsburgen. Kasta en pinne på högen så skyddar det mot bysen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s