Valkyrior

Valkyrior

Valkyriorna är de stridsgudinnor som väljer ut de som ska stupa i strid och som ska komma till Valhall och Folkvagn. De är Odens tjänarinnor, de sägs rida på hästar över de stridande när de väljer ut de som ska stupa. Men också att de använder sig av svanhamnar under sina resor. Intressant är det faktum att svanesång är ett uttryck för en dramatisk och plötslig hädanfärd. Mästersmeden Völund och hans bröder passar på att stjäla tre valkyriors svanhamnar när de badar och de tvingas gifta sig med bröderna. Efter nio år lyckas de ge sig av till brödernas förtvivlan.

En del valkyrior syns ha varit jordiska kvinnor som på något sätt kommit i kontakt med Oden och blivit valkyrior, Brynhild, Svava, Kara är namnet på tre kvinnor som syns ha varit döttrar till kungar. Dessa valkyrior tycks kunna dö som vanliga kvinnor, men man får väl förmoda att de kommer till Valhall. Undantaget är Brynhild som satt sig upp mot Odens vilja och efter Sigurd Fafnersbanes död tar sitt liv och färdas till Hel. Om hon kommer fram till Hel och vad som händer där vet vi inte. Brynhild är vid sidan av Balder, Nanna och Kvaser de enda gudamakter som avlider innan ragnarök. De andra valkyriorna som avlider verkar återfödas och blir då valkyrior på nytt. Jämför med krigarna i Valhall som stupar men återuppstår. I källorna nämns att det funnits kvinnliga krigare så kallade sköldmör. Dessa sköldmör kan ha påverkat synen på valkyriorna och kanske blev de sköldmör som stupade upptagna som valkyrior?

Andra valkyrior verkar ha något mer övernaturligt ursprung. Till de sistnämnda kan räknas de valkyrior som Skögul som nämns i Hákonarmál, Völuspá och Grímnismál och Hild som nämns bland annat i Völuspá, och Grímnismál. En del nämns med namn endast i en dikt. Värt att notera att fyra gudinnor, eller rentav mer uppträder som valkyrior. Dessa är Freja, Trud, Eir och Skuld. Gränsen mellan valkyrior och andra kvinnliga väsen är flytande.

Antalet valkyrior är väl inte helt känt, men namngivna valkyrior samt de som är ”vanliga gudinnor uppgår till omkring 40. Det är inte bara strid som valkyriorna sysslar med. Några av dem serverar mjöd och öl till krigarna i Valhall. Mist och Rist är namnet på två av dem som sköter denna syssla. Vävning sysslar några valkyrior med. Men det är ingen vanlig vävning. I Spjutsången, Darraðarljóð, i Njals saga väver valkyriorna på en vävstol gjord bland annat av likdelar en väv som skildrar slaget vid Contlarf som utkämpades 1014 ayps.

Det sägs inte rent ut i några källor, men man får förmoda att valkyriorna är med vid ragnarök. Om de stupar eller överlever vet ingen. Då valkyrior gifter sig med män så får man förmoda att dessa väsen inte är ointresserade av erotik. I sagan om Gisle Sursson så nämner huvudpersonen att han efter sin död ska vara tillsammans med en valkyria.

I konsten har valkyriorna avbildats olika. De avbildningar som tros föreställa dessa Odens tjänarinnor från hednisk tid visar välklädda damer. Richard Wagner operor har påverkat den moderna synen på hur de ser ut. Hjälmar med horn eller vingar som aldrig burits i äldre tider verkar vara legio när valkyrior ska avbildas. Rena pinupbilder med flickor i för små kläder men med för stora svärd finns också. Mycket av dess avbildningar har inget med asatro att göra.  Namnet valkyria kommer från orden val som syftar på valplatsen, det vill säga stridsplatsen och den som korar, det vill säga väljer, utser.

valkyrior-5

Ett modernt smycke som är inspirerat av en avbildning från hednisk tid.

valkyrior-1

En föreställning om hur valkyriorna ser ut. Notera att de är ganska vilda väsen utan ”opera” hjälmar.

valkyrior-3

Wagners operor har påverkat synen på hur valkyrior ska se ut.

valkyrior-2

Den hemska hjälmen finns kvar.

valkyrior-4

hild

valkyrie-in-purpur-armor

Tre avbildningar där valkyriorna inte har vare sig horn eller vingar på huvudet. Kanske försvinner det mesta tramset när det gäller avbildningar av valkyrior ju mer hedningar det blir?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s