Lite funderingar om hednisk konst

Lite funderingar om hednisk konst

Hur ska egentligen gudamakterna avbildas? Ja vi är hedningar, vi har inget bildförbud och ska heller inte ha något sådant. Ibland är det ganska lätt att få inspiration, eddorna och andra källor ger en hel del information. Oden är enögd och har ett spjut eller stav, blått är en färg han gärna klär sig i. Tor med sitt röda skägg och sin hammare. Idun har äpplen och Fulla har utslaget hår med pannband av guld. Exempel kan göras fler, men vi nöjer oss så.

Men asatron har som alla vet mer än 140 olika makter, de flesta av kvinnligt kön. Könsneutralt är egentligen inte förenligt med asatro. Men alla makter har inga attribut. Ägir och Ran har nio döttrar. Är det möjligt att se skillnad på dem? Det finns ett stort antal namngivna valkyrior, samt en del gudinnor som även är valkyrior lite vid sidan om. Skuld, Trud och Eir fungerar som valkyrior även om det inte är deras huvudfunktion. Finns det något typiskt kännetecken på valkyrior? Troligen, men finns det ett attribut som gör att man vet att detta är valkyrian Hrund och inte valkyrian Trima? Nej det gör det inte. Visst några valkyrior har namn som syftar på spjut, sköld och yxa. Man kan låta avbilda dem med dessa vapen, men många använder spjut, hur ska Geirskögul och Geiravör skiljas från varandra? Båda namnen syftar på spjut.

Hel om man nu dristar sig avbilda henne hur ska det göras? Hälften svart eller blå som äldre källor säger och hälften levande. Det finns en uppsjö av bilder moderna konstnärer gjort och det är allt från gammal bitter tant till utmanade läder och latex. En del av denna konst kan vi lämna därhän. Hednisk konst måste syfta på just hedningar som gör så att säga ”religiös” konst.

Så vad då avsluta vår artikel med? Jo använda som inspiration den information som äldre källor ger. Samt förstås de avbildningar som finns bevarade, exempelvis runstenar och figuriner av metall. Men också att det finns något av tron med i bildframställningen. Trams och kitsch bör undvikas. Men kom också ihåg att det inte finns eller i iallafall sällan finns något helt rätt eller helt fel inom konsten eller för alla delen inom asatron. Asatron är inte dualistisk.

meile

Meile är en ganska okänd gud. Bror till Tor och son till Oden. Kanske inte helt fel att avbilda Meile i silhuett?

idun-21-september

idun-med-ratatosk

Att Idun ska avbildas med gyllene äpplen verkar vara ett måste inom hednisk konst.

roskva-123

Tors tjänarinna Röskva. Man kan nästan se tjänstehjonet som måste gå upp tidigt och ta hand om Tors barn, och de verkar vara något bångstyriga.

roskva

Denna bild hade lätt kunna tro vara Idun, men det är Röskva. Är väl egentligen bröd Tjalves syster serverar.

roskva-siulette-2

Att denna silhuett ska avbilda Röskva kan nog bara konstnären förstå. Men konst är inte lätt, och måhända inte bör vara det heller?

x-girl-roskva

Enda ledtråden att denna bild föreställer Röskva förutom namnskylten är blixtarna, hon är ju ändock anställd hos dunderguden. Ingen större likhet med ”tjänstehjonet”.

hel-21-september-foto

Denna dam ska föreställa Hel. Ja en ganska ovanlig framställning. Finns väl egentligen ingenting som säger att hon ska avbildas som någon slags monoteistisk hatfigur?

hel-21-september-svart-vitt-foto

Hel hade vi nog förstått att bilden föreställer även utan den lilla skylten.

hel-21-september-abstarkt

Hel väldigt abstrakt. Kanske fungerar det abstrakta i detta fall. Men kan alla gudamakter framställs så?

hel-21-september-teckning

Hel som en skrämmande makt. Farlig och otrevlig. Ingenting gemensamt med den första bilden, men heller inte fel. Döden skrämmer oss.

hel-21-september-teckning-svart-o-vitt

En del verkar tro att Hel ska avbildas som ett slags skelett. men ingenting i eddorna säger något sådant. Lite kitschig kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s