Högen vid Ströbo

Högen vid Ströbo

En dam och tre herrar besökte högen vid Ströbo i Västmanland den 17 september. Några av deltagarna hade varit där förut, men det är aldrig fel att besöka intressanta platser mer än en gång. En av deltagarna som var från Västmanland berättade lite om högen och sägnerna om den för de andra som var från Närke och Västergötland.

Högen som inte är utgrävd sägs enligt en sägen vaktas av en drake. Inne i högen finns av ekträ byggd stuga och får förmodas innehålla skatter. Drakar vaktar aldrig någonting annat än just skatter. En annan sägen sger att en jätte som kom farande hade en säck med grus och sand med sig. Säcken hade hål i sig och sanden som rann ut blev sedan Köpingsåsen. Jätten ställde ner säcken när han tog rast. Mer sand rann ut och det som hamnade på rastplatsen blev Ströbohög.

Vid Högen fanns det förr ett offerkast men det syns inget av det idag. Annars ska tilläggas att högen är omkring 11 meter hög och har en diameter på runt 40 meter. Gravhögen är inte utgrävd så om det finns en drake boendes i den vet ingen…

strobohog

Istället för att visa ett vanligt foto tar vi här ock visar en bild från slutet av 1800-talet. Högen är sig faktisk ganska lik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s