En insändare i Skaraborgsbygden: Sover republikanerna?

En insändare i Skaraborgsbygden: Sover republikanerna?

Sover republikanerna?

Tisdagen den 13 september höll Sveriges konung tal vid riksdagens öppnande. Kungen sade bland annat följande:

”Jag hoppas att alla vi svenskar, i Sverige och utomlands, står upp för våra värderingar. Värderingar som tron på alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, tron på ett demokratiskt styrelsesätt, religions- och yttrandefrihet”.

Ofta när kungen säger någonting som kan tolkas politiskt då skriks det på republik. Nu hoppas jag att någon av dessa republikaner har modet att säga att kungen borde avgå. Han har ju uttalat sig positivt om en ideologi! Det borde inte gå för sig. Någon kanske säger, ja men han uttalade sig i ganska allmänna ordalag om demokrat och då är det acceptabelt. Men så kan ingen god och ärlig republikan säga.

Problemet är ju också att det finns svenskar, men även andra som inte delar kungens värderingar. Det finns folk som reser på så kallade terrorresor för att gå med och slåss för islamistiska staten. Dessa personer tror knappast på demokratins värderingar. Vi har folk i Sverige som är uttalade fascister och nationalsocialister och de sistnämnda har lite politiskt inflytande i några kommuner i Dalarna. Ska kungen säga åt en svensk kommunpolitiker vad denne ska ha för värdegrund?

Vare sig man gillar det eller ej har kungen med sitt tal gjort en politisk markering. Nu hoppas jag att någon av de ilskna republikaner som skriker på republik har modet att skriva även denna gång, eller sover republikanerna?

Henrik Andersson

Insändaren publicerades på Skaraborgsbygdens hemsida 2016-09-14 och i tidningen 2016-09-16 http://www.skaraborgsbygden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s