Svenska skådespelare del III: Tollie Zellman

Svenska skådespelare del III: Tollie Zellman

Carl Magnus och Betty Zellman fick 31 augusti 1887 en dotter som fick namnet Berta Alice Victoria. Nu är det inte något av dessa namn vår skådespelerska blivit känd under utan det är smeknamnet Tollie som ska användas. Familjen Zellman bodde i Stockholm, men snart gick flytten till Nyköping. Hemmet var religiöst, fadern var bland annat kyrkorestauratör. Kanske var det en slags revolt och protest mot detta som gjorde att Tollie blev vad hon själv sa, klassens clown? Det var föresten vid en flickskola så det var nog inte den mest uppslupna miljön man kan växa upp i. Att bli skådespelerska var förstås inte populärt hos herrskapet Zellman så dottern arbetade en tid på kontor. Unga fröken Zellman sökte till Dramatens elevskola, men antogs inte. Istället blev det under några år vistelse hos Alfred Lundbergs teatersällskap, debuten kom 1906. Samma år hade Zellman en mindre roll i den nu förkomna filmen ”Lika mot Lika”. Efter några års turnerande och en kortare tid i Helsingfors blev det från 1910 mest Stockholm. I stort sett var Tollie Zellman vid alla stora teatrar. I början av karriären spelade Zellman i olika genre men det var som komedienne som hon gjorde sig bäst. 1911, fem år efter debuten kom genombrottet i komedin 33. 333 på Folkan. 1923 gjorde Zellman sin största succé i den brittiska komedin Mollusken.

Zellmans spelstil ska kännetecknats av charm, en hel del erotik, hon beskrivs i litteraturen om henne som ”karltokig” och spelglädje. Zellman hade även en säregen röst, hon talade långsamt och hade något av läspande över talet. Både på scen och privat beskrivs vår aktris ha varit något av en aristokratisk primadonna. Zellman hade en teknik bestående av långa pauser vilket gjorde komisk effekt då hon kunde så att sägandes hålla ut repliken och därmed få ut maximal effekt, men också få fram dubbeltydlighete även i ganska banala texter.

Zellman spelade inte bara roller, hon regisserade även, första gången var 1923 och även i Finland var Zellman verksam med regi.  Även i radio var Zellman medverkande. Filmerna Zellman medverkade i blev fler framåt 1930-talet. Nu var vår aktris inte så ung längre och de flesta rollerna blev ofta tosiga adelsfröknar, men kanske framförallt bedagade skådespelerskor. Alla filmer var inte komedier men det är nog i dessa där Zellman spelade bedagad demimond som hon kanske blir mest ihåg kommen för. 49 filmroller blev det allt som allt. Sista filmrollen var i Oppåt med Gröna Hissen från 1952. 1958 gjordes den sista teaterrollen vid 71 års ålder. 9 oktober 1964 avled Tollie Zellman.

Två äktenskap ingick Zellman, första gången var med Viggo Berck 1916-1918 och andra med Carl Holmquist 1918–1923. En dotter, född 1908 Lill-Tollie Zellman blev även hon skådespelerska.

Tollie_Zellman_i_33.333

dardel_ekman_zellman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s