Else Christensen

Else Christensen

Else Christensen är inte vidare känd i Sverige, trots att hon kommer från södra broderlandet Danmark. För att råda bot på detta så kommer här en artikel om denna dam.

Else som föddes med efternamnet Oscher i Esbjerg. Året var 1913, när Else Oscher var 20 år flyttade hon till Köpenhamn. Här träffade hon Christian Christensen. Denne herre var en orolig själ. Han hade politiskt radikala åsikter och var påverkad av såväl anarkism, som syndikalism. Else lät sig influeras av olika radikala strömmingar men kom sedan i kontakt med och gifte sig med Aage Alex Christensen. Denne Christensen hade något annan syn på politik än sin namne Christian, Alex var nämligen nationalsocialist och hade tillhört danska nationalsocialistiska arbetarpartiet. Han hade varit del av den vänsterflygel inom partiet som störtades i en intern maktstrid.  När Tyskarna i april tog över kontrollen av Danmark så hamnade både Else och Aage i tysk arrest. Else släpptes efter tre dagar men maken fick kortare straff. De anses ha misstänkts för att vara någon slags ”nationalbolsjeviker”. Efter krigets slut 1945 emigrerade paret Christensen till Storbritannien och sedan Kanada. Efteråt förklarade Else att hon och henens make hade sympatiserat med den socialistiska delen av den bruna ideologin, men de var danskar och inte tyskar. Därför var de under kriget neutrala.

Intresset för den förkristna religionen hade paret Christensen haft länge, efter kriget då de bodde i Kanada kom de i kontakt med andra som de själva var influerade av nordisk hedendom men också av diverse rasläror. En av de som Christensen kom i kontakt med var James K Warner. Denne hade varit med i amerikanskt nationalsocialistsikt parti men inte fått något större gehör för sina idéer om att lansera asatro som ett alternativ. Warner lät en del av sitt skrivna material komma i Elses ägo. Bland dessa fanns skrifter av Alexander Rud Mills, en australiensisk odinist. Else var också inspirerad av psykologen Carl Jungs läror.

1969 bilade Christensen Odinist Fellowship. Två år senare avled maken. Else kom i kontakt med flera andra personer och grupper som var influerade av asatron. Else Christensen hade en rasbaserad syn på asatron och var minst sagt skeptisk mot judar, kristendom och det vi i dag kallar ”mångkultur”. Kritik kom från en del personer som ogillade det stöd och förståelse som Else visade Adolf Hitler och hans läror. Hon försvarade sig mot detta, med att hon bra försökte vara objektiv i bedömningen av denne man och hans gärning.

På 1980 talet började Else att försöka sprida sina religiösa tankar på amerikanska fängelser. Hon försökte även förmå myndigheterna i Florida att erkänna Odinism som religion.

1993 greps Else Christensen. Hon påstods ha smugglar narkotika i sin bil. Själv hävande och hennes anhängare att hon var utsatt av en komplott. Någon hade placerat drogerna i hennes bil för att sedan få henen arresterad. Else dömdes till fängelse. Innan straffet avkunnades hade hon kommit i kontakt med Stephen McNallen och hans Asatru Folk Assembly.

Efter tiden i fängelse lät de amerikanska myndigheterna Else utvisas till Kanada. Hon gjorde bland annat ett försökt att återskapa sin organisation från 1969. Men åren tog ut sin rätt, Else fortsatte skriva och publicera sina artiklar men en del radikala tankar hade ändrats. Else lät förstå att hon helst såg ett andligt än politiskt uppvakande hos de vita.

Else Christensen avled 2004 den 4 maj.

Alex Christensen

Maken Alex Christensen.

Alexander_Rud_Mills

Rud Mills, inspirerade Else.

Else Christensen

Else Christensen vid 79 år ålder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s