Slaget vid Falkirk 1298

Slaget vid Falkirk 1298

Första skotska befrielsekriget utkämpades 1296–1328. Under detta krig leddes skottarna av William Wallace. Englands härskare var kung Edvard I. Kriget utbröt då den skotske kungen avled och inga arvtagare fanns. Edvard bestämde sig för att invadera grannlandet i norr. Året efter invasionen tog den skotske ledaren William Wallace och samlade en här som besegrade Edvards trupper i slaget vid Stirling Bridge. Wallace blev därefter utsedd till ” Guardian of Scotland”, ungefär vad vi skulle kalla riksföreståndare. Edvard samlade en ny här och åter möttes skottar och engelsmän i ett slag, denna gång vid Falkirk. Datumet för slaget var 22 juli.

Wallace trupper indelades i fyra schiltroner. Dessa var en slags fyrkanter där bågskyttar stod i mitten medan de omgavs av folk beväpnade med spjut eller pikar. Även en mindre grupp beväpnade män med svärd och yxor i rustning fanns i fyrkanten. Det var en defensiv strategi. Skottarna väntade på att engelsmännen skulle anfalla. Skottarna hade även en styrka ryttare som skulle understöda fotfolket. 1000 ryttare och omkring 5000 till fots hade Wallace. Framför sig hade skottarna sankmarker och bakom sig ett skogsområde.

Edvards styrka var på omkring 15 000 man. 8000 av dessa var bågskyttar och 2500 man var till häst, många av fotfolket var bågskyttar. Edvards här var också uppdelad i fyra avdelningar. Högerflygeln leddes av biskopen Antony Bek, medeltidens biskopar var ofta och gärna med i strider. Centern leddes av kung Edvard och vänstra flygeln slutligen av tre förnäma adelsmän, Roger Bigod, Humphrey de Bohun och Henry de Lacy.  Dessa tre som alla hade titeln earl var de som kom först fram vid Falkirk, biskopens kom därefter och sedan kungens. Earlarnas kavalleri satte i gång ett anfall som dock på grund av sankmarkerna ledde till en stor omväg. Biskopens trupper beslutade sig trots sin ledare order att angripa, Bek vill invänta kungens avdelning.

Vänsterflygelns anfall slogs tillbaka av skottarna. Det blev en del förvirring i de engelska leden och kavalleriet flydde, men kung Edvard hade nu anlänt till striden och ordningen återställdes. Skottarnas ryttare som anföll de flyende engelsmännen stoppade och skottarna flydde i sin tur när de såg vilken stor här Edvard hade. Kvar var nu bara fotfolket i sina fyrkanter.

Nu lätt Edvard sina bågskyttar trädda fram. Skottarna i sina formationer var ett lätt mål. Först när leden blivit uttunnade gav Edvard order till sina riddare att anfalla. Kungens order lyddes och nu segrade engelsmännen. Skottarna flydde, de gav sig av bakåt in i skogen där ryttarnas hästar inte kunde komma fram. Wallace flydde till häst, hans närmaste medarbetare John de Graham, John Stewart och Macduff of Fife hade alla tre stupat i slaget.

Förlusterna är något osäkra. Kanske så många som 2000 döda på vardera sidan. Men det är troligt att skottarnas förlust var större. Slaget var under alla omständigheter en stor framgång för kung Edvard även kallad ”Skottlands hammare”.

Edvard I

Kung Edvard.

Falkirk

Falkirk.

Falkirk slagfälts karta

Slagfälts karta.

2 comments on “Slaget vid Falkirk 1298

  1. asatemplet skriver:

    I Stirling finns ett William Wallace-museum. Där kan man titta på Wallaces tvåhandade svärd som finns bevarat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s