Slaget vid Gestilren 1210

Slaget vid Gestilren 1210

Inledning

17 juli eller kanske den 18 stod ett av Sveriges mest gåtfulla slag, slaget vid Gestilren. Vad är det som är gåtfullt? Vi vet vilka som stred, vem som vann. Mycket av hur själva striden utkämpades vet vi inte, men det gör vi inte alla gånger då det gäller medeltiden. Inte vet vi antalet stridande, inte heller är det ovanligt i historien, nej vi vet inte var slaget ägt rum!

Bakgrund

Sverige, den löst sammanhängande landskapsfederationen där kyrkan och kungamakten är enande faktorerbefinner sig sedan mitten av 1100-talet i en ständig maktkamp mellan två ätter. Sverkersätten från Östergötland och Eriksätten från Västergötland. I denna maktkamp får ätten från västra sidan av Vättern övertaget då dess ledare Från Knut, son till Erik den helige är kung från 1172 fram till sin död 1196. Knut har söner, men dessa är mideråriga och nu passar motståndarna på att ta makten. Kung i Sverige blir nu en herre vid namn Sverker, ibland kallad Sverker den yngre eller Sverker II för att skilja honom från sin farfar kung Sverker den äldre som dog 1156.

Sverker II styr några år, men Knuts söner växer upp och de anser sig ha rätt till tronen. Kriget utbryter men tre av bröderna stupar vid Älgarås 1205. Överlevande brodern Erik flyr till Norge. Erik återkommer med en här bestående av norska och svenska trupper, Sverker får hjälp från Danmark. I slaget vid Lena 1208 segrar Erik. Sverker flyr till Danmark. Efter två år i exil där påven lovat hjälpa Sverker kommer denne tillbaka. Nytt slag utkämpas i juli 1210. I slaget stupar Sverker.

Sverker sägs i en krönika från 1300-talket dödats av sin svåger Folke Jarl. En annan uppgift säger att Folke också dödades i striden. Den svenske ärkebiskopen Valerius var med Sverker men tvingades fly. Samma år krönte han segraren Knut till kung. Troligen är Knut den förste svenske kung som krönts ska tilläggas.

Var?

En tradition säger att slaget stod i närheten av Lena, slaget där Sverker flydde 1208. Idag heter Lena förresten Kungslena. Ett minne av slaget kan man förmoda.

Men det finns de som vill förlägga slaget till Uppland. Gästre by i Uppland säger de som tror på denna teori. I Östergötland, Göstrrings härad har någon velat se slaget utkämpas.

I Västergötland har sedan 1910 en minnessten stått i Varvs socken Vartofta härad. Stenen har inskription: ”Gud skydde Sveriges rike! Sjuhundra år efter slaget vid Gestilren reste Västgötar denna sten 1910.”

Onekligen var de som tror striden stod i Västergötland en trumf på hand. Monumentet står där. Men också att har slagen vid Älgarås och Lena ligger i samma landskap. Framtida forskning får ge slutgiltigt svar på gåtan.

Gestilren

Monumentet i Västergötland, Varvs socken.

En kommentar på “Slaget vid Gestilren 1210

  1. […] senare, 1895 restes ett monument vid Kungslena – och i Juli 1910 ett till, vid det mycket närbelägna Gestrilen. På det senare återfinns texten ”Gud skydde Sverige” och Stockholms-Tidningen skrev samma […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s