Slaget vid Somme

Slaget vid Somme

1916 var första världskriget inne på sitt andra år, inga avgöranden hade gjorts. Ententens länder, Storbritannien, Frankrike, Italien, Ryssland samt några andra stater hade sedan slutet av år 1915 bestämt att nästa år skulle gemensamma offensiver göras för att vinna över centralmakterna. Britternas bidrag till dessa offensiver var att sommaren 1916 gå till offensiv, men också att avlasta sina franska vapenbröder. Dessa höll på att strida i det som senare skulle få namnet slaget vid Verdun. Britterna bestämde att de skulle sätta in sitt anfall vid Somme. Britterna fick hjälp av franska trupper. I norra Frankrike, i provinsen Somme som är uppkallade efter floden Somme valde britter och fransmän att gå till attack första juli 1916. Överbefälhavare på ententens, det vill säga britternas och fransmännens sida var Douglas Haig. Planen var att britter och fransmän skulle anfalla efter en tids bombardemang av de tyska ställningarna. Så skedde, men artillerielden förvarnade tyskarna. Tyskarna med sina välbyggda skyddsrum satt säkra i sina ställningar och inväntade fiendens anfall.  När soldaterna under Haigs befäl anföll första juli blev resultatet förödande. Den största förlusten i brittisk krigshistoria skedde vid Somme denna slagets första dag. 57 470 man, av vilka 19 240 dog gör första juli 1916 till en svart dag i brittisk historia. Många fransmän stupade också, men deras förluster var ändå mindre. Fransmännen hade också lite mer framgång än sina förbundna. Det finns skildringar av slagets första dag då tyskarna slutar skjuta på de anfallande britterna då de märker att de är slagna. Haig gav dock kommentaren att ”han inte tyckte det var så farligt”. Med tanke på hur många man som var med och hur stor fronten var kan det kanske finnas någon logik i det uttalandet, men Haig var i linjerna bakom slaget och såg aldrig slakten med egna ögon. 13 brittiska divisoner sattes in första juli tillsammans med fem franska, ledda av Ferdinand Foch. Lite mer än 10 divisoner hade tyskarna på sin sida. Tyskarnas högsta befälhavare var kronprins Rupprecht av Bayern, Max von Gallwitz och Fritz von Below.

Somme karta första juli 1916

Karta över Somme första juli 1916.

Somme britterna anfaller första juli

Britterna anfaller första juli 1916.

Striderna fortstatte och skulle hålla på i omkring 4½ månader. Den 18 november anges i historieböckerna som slagets sista dag. I slagets slutskede använde britterna för första gången stridsvagnar, men de fick ingen omedelbar effekt på krigföringen. Vem vann då slaget? Britter och fransmän gjorde några få framgångar då det gällde att erövra territorium. Men tyskarna byggde upp nya skyttegravslinjer som var än mer svårintagliga. Då britter och fransmännens förluster var större var priset för några kilometers landvinning allt för högt.

Med en total förlust i döda och sårade på över en miljon man räknas slaget vid Somme som det största slaget i världshistorien.

Somme en död tysk

En stupad tysk soldat. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s