Frej en stationär gud?

Frej en stationär gud?

I den treenighet som finns inom dagens asatro heter de tre gudarna Oden, Tor och Frej. Även de flesta i dagens Sverige som inte är anhängare av den rätta tron känner namnet på de två första. Frej är något mer bortglömd.

I Eddorna spelar Frej en roll, men han spelar ofta en biroll. Även i den dikt som handlar mest om Frej, ”Sången om Skirner” är gudens roll något passivt. Det ska dock sägas att Frej nämns i de flesta av äldre eddans hjältesånger, medan Tor inte nämns alls. Och i dagens Sverige är det ganska lätt att hitta avbildningar som ska föreställa Frej. Men få skriver dikter och sånger till hans ära. Frej är med, men han står inte i centrum för de flesta. Trots att det sägs att just Frej hade egna godar så kallade frejsgodar i äldre tider.

Varför är då Frej, Njords son och Alvheims furste vid sidan av?

Några teorier är:

Dikter och sånger om Frej, har inte överlevt religionsförsämringen.

Frejkulten uppgick i kulten av Erik den helige och den övertog så mycket av kulten att minnet av Frej helt övertäcktes av Erikskulten.

Det har inte funnits lika mycket skrivet om Frej som det finns om Oden och Tor. Och det är denna teori vi ska skriva om.

Asarna har olika funktioner i Yggdrasils ask. Oden far på långa resor för att få kunskap. Tor strider mot jättar. Båda gudarna har funktioner som gör att de reser omkring. Den som har gjort en resa, har någonting att berätta. Den gud som gjort en resa berättar man om. Guda dikterna i äldre eddan handlar om Odens och Tors resor. Frejs uppgifter är av annat slag. Han är en fruktbarhetsgud, han har som uppgift att sköta om att säden växer och att boskapen mår bra. Viktigt, ja mycket viktiga uppgifter. Men det är uppgifter som inte innefattar långa och spännande resor. Vill man vara vanvördig kan man säga att Frej sitter hemma och sköter om det dagliga medan Tor och Oden rycker ut när det behövs. Men det är viktiga ting Frej sköter om, hans gärning blir inte mindre för det. En viktig uppgift men som dessvärre inte blir lika väl besjungen som de andras. Man kan säga att Frej är en stationär gud, Oden och Tor är mobila.

Så alla hedningar, sänd en tanke till Frej. Skriv sånger till hans ära och skapa avbildningar likaså. Hedra vår stationära gud! Hell Frej!

Frej med sädeskärve

Frej far inte runt på resor, men är viktig ändå.

 

2 kommentarer på “Frej en stationär gud?

  1. […] aktuell såhär års – så kan vi göra som min faste vapendragare Henrik Andersson, eller som man beskrivit på bloggen ”Ideell Kulturkamp” om Frej som den stationäre guden, han vars bild fick dras runt på åkrarna under Frösgången och senare Eriksgatan, för även St […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s