Nordiska gudinnor: Hel

Hel

Hel blev en gudinna då hon fick dödsriket att härska över. Hennes bröder ormen och ulven har inte fått någon sådan värdighet. Hel härskar över de döda som hamnar hos henne. Hennes uppsyn är sträng och hon ser ut som delvis en död och delvis en levande. Så uppfattar vi levande henne, men vi som lever ska ju frukta och ha respekt för döden. Vad som händer med Hel vid ragnarök är inte känt. Garm, hunden som vaktar dödsriket strider för jättarna och många av gudarnas fiender som hamnat i Hel passar på att ta sig ut för att strida på jättarnas sida. Men döden kommer nog för eller senare in i Balders rike. Räkna inte ut Hel, Lokes dotter med Angerboda!

 
Informationen kommer från Våra gudamakter, en förteckning över asarnas, vanernas och alvernas gudamakter.

Hel med Garm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s