Vill du ha en egen tomte?

Vill du ha en egen tomte? Ja eller inte bara en utan flera? Gör då som gammal klokskap från Dimbo, Tidaholms kommun i Västergötland säger:

Gå till en gammal grav där du vet att en gammal man ligger begravd en torsdagskväll. Gräv upp graven och ta en spik från locket i kistan. Eller fler spikar, beroende på hur många tomtar du vill ha. Sedan går man in i kyrkan och slår in spiken eller spikarna i altarbordet. Nästa fredag kommer då tomtarna och frågar om man vill leja drängar. Svara nu ja, för nu går det inte längre att ångra sig. Sedan har man en tomte eller flera beroende på hur mycket gröt man vill avvara på julafton.

Tänk nu på att griftefriden gäller så att gräva på kyrkogårdar hur som helst går nu inte för sig. Och kyrkor brukar vara låsta nu för tiden. Ska man nu göra denna ritual så ta någon ful ”Tegnerlada” till kyrka och slå i altarbordet. Av kulturhistoriska skäl kan det ju vara synd att slå i spik i en 1200 tals möbel.

Vad som händer om man går in i en synagoga eller moské törs vi inte tänka på. I sistnämnda fall kommer nog stollarna i is och då måste man ha is i magen för att överleva.

Och ska man nu ha dessa drängar så är det kanske idé att inte bo i en lägenhet tre trappor upp. Nej en gård ska det ju vara. men om dessa tomtar kan modernt jordbruk som sker via dataskärm med EU-bidrag det kan inte Ideella Kulturföreningen gå i god för. Nåväl, lyckas försöket med att anställa tomtar så hör av er. Anonymitet respekteras kanske.Ni som bara vill ha tomtar, men bara på loftet, er rekommenderar vi att gå med i liberalerna eller fi!

God fortsättning på julen med eller utan tomtar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s