Konstnärer del XVI Gustaf Cederström

Friherren Carl Emanuel Cederström fick tre söner, en av dem var Gustaf Olof Cederström som såg dagens ljus och livets ljud april 1845. Familjen Cederström var mycket historieintresserad, såväl fadern som hans ättelägg. Särskilt stolta var de över att det funnits karoliner i släkten som varit med och krigat under Karl XII. Sonen Gustaf utbildade sig till officer men bestämde sig för att satsa på konsten. En tid skedde studierna i Düsseldorf, senare i Paris där Cederström bosatte sig några år. Bland Gustafs svenska lärare ska nämnas Mårten Eskil Winge och August Malmström.

I början av sin konstnärsbana gjorde Cederström olika målningar med olika motiv, men genombrottet kom 1878 med Karl XII likfärd. Denna tavla målades senare i en ny version 1884. Historiemålningar med motiv från Karl XII tid blev Gustaf Cederströms specialitet. Här kommer några av dessa. I övrigt kan tilläggas att karolinernas målare gifte sig, fick en dotter, blev professor och sedan direktör vid konstakademin och avled sommaren 1933.

GC 1

GC2

GC3

GC4

GC5

GC6

GC7

GC8

GC9

GC10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s