Svensk matkultur del II Kontroversiell mat!

Svensk matkultur del II Kontroversiell mat!

Svensk kokkonst och matkultur handlar inte bara om köttbullar, falukorv, stekt sill och kokt potatis, utan det finns det som bäst kan kallas ”kontroversiell mat”. Nu ska vi göra en bekantskap, med kannibalism, hästkött, sälkött, snus och surströmming! Låt er väl smaka!

Kannibalism

Kannibalism, varför åt våra förfäder andra människor? Ta det lugnt go vänner, man hade delar av människor i medicin. Mumier, från Egypten slutade ofta som gödningsmedel ute i Europa, men också i medicin. Mumiepulver verkar även varit en beståndsdel i kosmetika, mumier kan användas till mycket, men nog är det trist at mången egyptisk ädling har slutat sina dagar på ett medicinbord?

Mer omsättande och inte minst betydelsefull var dock intagandet av blod från avrättade! Det visste ju var och en att blod från en avrättad kunde bota fallandesjuka det som i dagens Sverige kallar epilepsi. Den som läser om äldre tiders avrättningar kan kanske tycka att det är onödigt att ställa upp en spetsgård det vill säga en grupp män på två-tre hundra som med käppar ska bilda en ring runt avrättningen, visst kan ju den dömde börja bråka eller ha vänner som vill befria honom. Men inte behöver man så mycket folk, räknat även skarprättare, hans dräng, länsman. Nej spetsgården behövs för att hindra folk från att snylta åt sig blod, vid den sista offentliga avrättningen i Sverige utbröt det bråk när Gustav Adolf Eriksson Hjert nackades i Södermanland. Vid en avrättning år 1900 stod det en gumma utanför fängelseporten, knackade på och ville ha blod i sin mugg! Hon fick gå hem lottlös.

Om man tar ett finger från en avrättad, han kan vara hängd eller halshuggen, det går lika bra vilket och lägger fingret i öl, så surnar det inte! Smaka den som vågar!

Hästkött

Häst var tabu och det tabut satt i länge. Varför det blev tabu att äta kött är lite svårt att veta, men det beror på kristendomen. Trots att en och annan som läst bibeln säger att det inte står någonting om att Jahve blir sur om man krubbar kuse!

Troligen är det så att hedningarna i Europa åt häst och detta skedde ofta vid rituella sammankomster, hästköttet blev sålunda hedniskt. Sedan kan man måhända tillägga att hästen vid sidan av katten och hunden tillhör de djur som inte föds upp för att ätas. Ja det är ofta så att dessa djur får namn och erkänns ha en personlighet på annat sätt än grisar, höns och nötkreatur. Hästen är ju riddarens trogne springare och bondens trogne kamrat. ”Gamle Svarten” är en bättre låt än ”Hönan Agda”. När hästen började fasas ut ur jordbruket i slutet av 1800-talet och att fler fick mindre nära relation med hästrana började tabut lösas upp. I Dalarna är Gustafskorv som består av hästkött en läckerhet. Hedningar älskar att äta hästkött ska väl tilläggas.

Sälkött

Idag är det kontroversiellt med sälätning. Sälen som lever vid våra kuster är fridlyst. Men kustbor åt den med god aptit, någon kanske var lite betänksam för sälar ska ju vara drunknade som går igen enligt en del skrock. På medeltiden kom de katolska munkarna på att sälen skulle räknas som en fisk! Det var ju bra, för då kunde man äta sälkött när det var fasta. Sälkött är nog det fetaste man kan äta på våra breddgrader. Författaren Albert Engström har skrivit om sälkalas där fettet rinner ner för rospiggarnas kinder, det ni! Men efter säldöden på 1980-talet samt att norrmän roar sig med att klubba sälungar ska man akta sig för att ha begär till sälens kött, om inte annat så kan man drabbas av kungens vrede!

Snus

Livsmedelsverket klassar snus, det vill säga svenskt blötsnus som livsmedel. Då vi inte vill stöta oss med livesmedelverket så godtar vi denna definition. Någon näring finns väl där i snusdosan men man kan nog inte bara leva på det. Det sägs att man bör låta bli att svälja det. Men vår vän Albert Engström har beskrivit att han sett gamla drängar strö ut snus på filbunke! Någon som gillar dessa två livsmedel kan ju göra oss alla en tjänst och pröva.

Snus är kontroversiellt, och det handlar förstås om den Europeiska Unionen som ska bråka. Ge oss era skattpengar och sluta snusa väser de nere ifrån Bryssel. Varför detta hat mot snus som stoppas i truten? Ja, det finns säkert en förklaring men vem orkar ta redan på den?

Surströmming

Den glada laxen, den pigga mörten och den hala ålen behöver inte frukta byråkraterna i EU:s vrede, men den sura strömmingen blir bara surare, varför? Jo den innehåller lite för mycket dioxin. Dioxin är som alla vet ett gift, men vaddå, det är ju människor som skitar ner världen så vi borde väl då äta upp det vi förgifta allt med?

Sedan finns det ju en och annan klenis som inte klarar av den goda lukten då en bruk öppnas.

I en del litteratur om surströmming står det att folk börja syra strömming då det var saltbrist under Gustav Vasa krig, tja visst var det krig under den förste vasaloppsåkaens tid men inte var det många, tvärtom så var det en relativt fredlig tid, om vi inte räknar med sura smålänningar. Surströmming kommer troligen från en tid långt innan Vasaätten, fördelen med att syra mat är ju att man inte behöver så mycket salt, salt var i praktiken den enda vara folk behövde importera i äldre tider, samt lite nattvardsvin för de religiösa.

Den som gillar snus och surströmming måste väl rimligtvis hata EU?

Då vi tror att alla är mätta och belåtna så säger vi adjö tills nästa artikel!

Gustav Adolf Eriksson HjertDet fanns kvinnor som ville ha Hjerths kropp, fast inte på det sätt man brukar räkna med.

Säl

Bråkar ni med mig, då skickar jag kungen på er!

snus

Hur ser man att en blondin är från Sverige, titta vad hon har under läppen!

2 kommentarer på “Svensk matkultur del II Kontroversiell mat!

  1. Magnus Petersson skriver:

    Sälar jagas dock i svenska vatten sedan några år tillbaka, och äts. Vikaresälar är fridlysta, men inte knubbsälar och gråsälar, som det är årlig jaktsäsong på. Kanske inte det vanligaste viltet, men ja, det jagas och äts sälar i Sverige, även på Åland samt andra svenskspråkiga delar av Finland som Österbotten, där gammal svensk kultur är starkt bevarad.

    Information från Naturvårdsverket om svensk säljakt:

    http://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Rattsinformation/Beslut-jakt-mm/Beslut-om-jakt-och-vilt/Sal/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s