Skara besöktes

28 augusti besökte några medlemmar i IKF Västergötlands museum. Förutom de kända bronsålders sköldarna som hittades i början av 1980-talet i Fröslunda samt den permanenta utställningen om medeltiden med fokus på Skara. Bland det som besågs var Sveriges äldsta bok Skara missalet från 1100-talet och Kornguden från Vånga. Kornguden är en helgonstaty från tidig medeltid som bars omkring fram till 1820-talet i Vånga socken för att det skulle bli god skörd. När det blev missväxt slog en bonde sönder statyn och seden upphörde. Annars sågs en utställning om filateli och postens historia i Sverige samt en lite mindre utställning om bronsets historia.

Bredvid museet ligger Skaras fornby, bäst beskrivet som ett litet västgötskt motsvarighet till Skansen. Bland många av de byggnader som genom åren flyttats hit kan nämnas en lanthandel, en dansbana och en 1600-tals kyrka från Härjevad. Dessvärre så ösregnade det så besöket i fornbyn blev något kort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s