Världens kortaste krig

Sayyid Khalid ibn Barghash blev sultan i Zanzibar i Östafrika 25 augusti 1896. Den förre sultanen hade då avlidit. Men slutet av 1800-talet är kolonialismens storhetstid.  Britterna anser inte att Sayyid Khalid ibn Barghash är lämplig som sultan, för han vill bevara sitt lands suveränitet. Två dagar efter att den nye sultanen tillsatts kom en liten flotta under amiralen sir Henry Rawson och började beskjuta Zanzibar från havet, Klockan 0.9.02 startade eldgivningen och 38 minuter senare slutade den. De tre kryssarna och två kanonbåtarna Rawson hade under sitt befäl hade skjutit sönder flera byggnader men också dödat kanske så många som 500 personer. Fartyget HHS Glasgow som byggts på brittiskt rederi men getts till gåva till dåvarande sultanen var ett av fartygen som försökte hejda britterna sänktes.

Sayyid Khalid ibn Barghash flydde till tyskarna som hade koloni i närheten. Han förskte britterna få utlämnad men det gick inte tyskarna med på. Den förre sultanen dog 1927. Sayyid var sultan en väldigt kort tid, en av de statschefer som suttit kortats tid vid makten, men det är inte därför han är känd, han har gått till historien som den som besegrades i världens kortaste krig.  Anglo-zanzibariska kriget var 38 minuter långt.

Anglo Zanzibariska kriget

Brittiska sjömän i Zanzibar, kriget har varit slut några timmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s