Bibeln ger de asatroende rätt

Nog är det lite ironiskt att just Bibeln av alla skrifter ger belägg för att det finns mer än en gud? Ja läs själva: ”Du skall inga andra gudar hava jämte mig”. 

Andra gudar måste betyda att det faktisk finns andra gudar. Hade det bara funnits en gud då hade det rimligtvis varit skrivet något i stil med jag är den ende guden? Eller det räcker med mig för jag är den ende?

Ursprungligen så är judarnas och de kristnas samt inte att förglömma muslimernas  gud samme potentat. Och denne herre var ursprungligen en stamgud. Ville man vara med i gruppen/stammen/flocken/klanen/nationen eller vad nu gemenskapen nu ska kalla så var man så god att acceptera tron på just den gruppens gud, eller som nog de flesta grupper i äldre tider hade, gudar och gudinnor! Att ökenfolken lade till med tron på bara en gud kan man tvista om. Men en gud som har ett prästerskap är praktiskt om man vill utöva makt. Man kan fast liknelsen halta göra jämförelsen mellan enpartisamhällen och fler parti dito. Problemet med en gud, en tro är ju att när man inte riktigt vet vad och varför så får denne ende gud, det är aldrig en gudinna vara vad man kallar outgrundlig.

Fler gudar är nog bättre än en, och det var ju bra att andra Moseboken 20:3 ger alla polyteister rätt. Bibeln ger de asatroende rätt! Tack Jahve!

2 kommentarer på “Bibeln ger de asatroende rätt

 1. Two Different Shoes On skriver:

  Är skillnaden så stor?
  Hinduerna har som asarna och de gamla grekerna, mm.
  flera gudar, men alla religioner har en stark i toppen.
  De kristna, judar och muslimer har ett gäng änglar som fanklubb istället.

  • Skillnaden är stor, då öknens religioner inte bara avvisar de andra utan även dödar andra som har annan åsikt. Och som hedning är jag knappast intresserad av att ha att göra med de kristna som mördat hedningar eller muslimer heller för den delen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s