Djuroffer

Djuroffer är något som ibland diskuteras inom nyhedendomen. De flesta avvisar det, och det är bra. Det finns inget som säger att dödandet av djur ingår i själva utövandet av religionen. Man dödar djur för att få mat och andra produkter av djuret, horn att dricka ur, skinn att klä sig i etcetera. Dödandet, eller om man så vill slaktande är endast den logiska konsekvensen om man vill få mat eller annat av djuret. Dödandet har ingen egen funktion. Gudarnas egna djur, Tors bockar och Särimner, Valhalls välkända gris slaktas ofta, men återuppstår. Hade dödandet varit det centrala så hade de knappast kunna återuppstå efter det att slaktkniven träffat dem.

Det är inte omoraliskt att döda djur, och det finns djur som dödat människor. Livet på jorden är som det är. Att leva efter naturens lagar innebär att äta eller ätas. Inget omoraliskt i detta, det enda som är omoraliskt är att inte leva efter naturens lagar. Djurplågeri är dock inget naturligt och ska fördömas.

Hedningar behöver alltså inte ägna sig år djuroffer, dessvärre gör judar och muslimer detta. Men då höjs sällan röster, skäktning är en grym och plågsam slakt av ett djur, dessvärre har en och annan idiot till IS-krigare praktiserat detta ofog till slakt på människor.

Men våra förfäder då de offrade ju djur? Nja de dödade djur och offrade delar av djuret till gudarna och gudinnorna. Men det var inte dödandet som var de viktiga. Att man hällde blod på gudarnas avbilder betyder nog mest att blodet var något som man kunde avvara. Gudarna äter ju inte bokstavligen det som offrats till dem. Idag är det nog bäst att ställa livsmedel man offrar till makterna framför stöttorna.

I äldre tider så var hemslakt något som de flesta ägnade sig åt. Idag har få människor möjlighet till detta. Att offra djur utan erfarenhet och kunskap kan bli en farlig upplevelse. Låt de som är utbildade till att förvandla djur till livsmedel sköta den saken. Om någon hedning lever i en miljö där slakt av djur sker så hamnar saken i ett annat läge.

Gudarna ska ha bra offergåvor, men ett djur som slaktats av en klåpare är knappast en bra gåva, lik lite som en vissnad blomma eller surt öl är det.

Med andra ord, djuroffer är inget nödvändigt för vår tro och inget som vi rekommenderar.

3 kommentarer på “Djuroffer

 1. asatemplet skriver:

  Adam av Bremen beskriver asatron som bestialisk. Dock bör det nämnas att han själv var kristen och bara hört om Blot från en annan kristen – och ville sannolikt svartmåla asatron.

 2. Fredrik Karlsson skriver:

  Det bör påpekas att djuren hade väldigt hög status i Hedendommen. Jämför det med dem 3 ökenreligonerna som mördade djur på groteska sätt.

  • Henrik skriver:

   Ökenreligionerna lär ut att bara människan har en själ. Det gör inte polyteisterna. Man kunde i äldre tider ta med sig såväl hundar som hästar till Valhall. Man ansåg med rätta att även djuren kunde leva vidare efter döden. Allt som lever har en själ och det finns inget skäl att tro att bara människor har en själ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s