Kan alla vara hedningar?

Kan alla vara hedningar?

Vare sig man gillar det eller ej så kan man nog säga att alla kan vara hedningar. Men också att det inte finns en sorts hedendom. Något universellt budskap finns inte i egentlig mening. Det som skiljer hedniska religioner från framförallt kristendom och islam är ju att man inte tror att världen på något sätt blir bättre om alla tror på samma sak. Om alla tror på Oden och Tors så betyder inte det automatiskt att det blir fred på jorden i all evighet.

Hedningar kanske inte försöker rädda världen, men de startar heller inga blodiga krig. Jihad och korståg finns det ingen motsvarighet till.

Såväl demokrater, kommunister, kristna och muslimer drivs alla av tron att världen blir frälst om alla tror på samma sak. En del kritik av asatron har väl varit från det demokratiska samhället att det inte finns något behov av alla ska tycka samma sak. Asatro är förvisso inte i sig vare sig rasistisk eller nationalistisk men den förespråkar ju inte heller ett globalt samhälle med en universell värdegrund.

Man kan viga sitt liv åt att bekämpa demokrati och ändå vare hedning. Man kan viga sitt liv åt att bekämpa fascism och ändå vara hedning och man kan vara totalt ointresserad av politik och ändå vara hedning.

I äldre källor ser ju Oden till att människorna krigar för att han ska få nya krigare till Valhall. Kanske är det så att inte ens gudarna vill ha en enda form av hedendom?

Asatro och andra hedniska trosrörelser har växt upp i Sverige och västvärlden de senaste femtio åren. Ingen har missionerat, inga, eller mycket få karismatiska ledare har trätt fram och fått massorna med sig. Den ringa form av missionering som får sägas ha skett har varit försumbar. Ändå är tron på gamla gudar och gudinnor på frammarsch. Den troende kan gärna se detta som bevis på att hedendom är den sanna tron. Men ju fler hedningar desto fler åsikter om vad hedendom är tillkommer. Det skapar ju förstås problem, allmänheten i Sverige och övriga Europa är vana att se kristendom, islam och judendom som de riktiga religionerna. Folk från sådan miljö kommer automatiskt att bedöma alla hedendom efter de första hedningar de träffar. Är den första kontakten med fornsedare så är det nog lätt att tro att alla hedningar är historieromantiker som helst skulle vilja leva i en förindustriell värld. Är första kontakten med en rasrevolutionär odinist så är det nog lätt att tro att hedendom är förklädd nationalsocialism! Tyvärr så är det också så att många hedningar, eller vad de nu kallar sig faktiskt anser att de har monopol på hedendom. De själva är seriösa, de är själva sanna och äkta hedningar. Men då är man inne på samma spår som kristna som anser att deras inriktning av denna monoteistiska religion är den enda och sanna. Idag reser hedningar så kallade nidstänger över sina motståndare. Nationalister reser stången mot demokrater. Mångkulturens hedningar reser stång mot de som anser att tron är baserad på enticitet. Det är inte så mycket att göra åt det. Det finns ingen mening med att försöka enas hedningar. Om muslimer och kristna som förkunnar en enda tro inte lyckas så lär nog inte asatron eller vad man nu vill kalla det lyckas heller. Just det faktum att hedningar inte kan enas är en viktig förklaring till varför samfund splittras, men också att många föredrar att vara oorganiserade. Men då är det också svårt att bygga något bestående.

Önskvärt vore kanske ändå att hedningarna av vilken slag de än må vara gjorde en överenskommelse, om än en tyst sådan att om de inte kan samsa och än mindre enas, så bör de inte bråka med varandra. Så lär knappast ske. Fornsedarna lär nog fortsätta positionera sig att de är de sanna troende och en del i andra ändan av hedendomen lär alltid ut att de har rätt. Men ingen av dem vinner något på att bråka.

Så svaret på frågan om alla kan vara hedningar får nog besvaras med ja. Men man måste då komma ihåg att det inte finns en sorts hedendom. De enda man ska vara försiktig med är de som säger sig vara de riktiga hedningarna. Ingen, inte ens asatroende har monopol och patent på sanning! Hedendomen kan inte frälsa mänskligheten, men å andra sidan så är det inte heller mening att hedendomen ska frälsa mänskligheten. Frälsning behövs inte, men tro och moral behövs, hedendom behövs!

En kommentar på “Kan alla vara hedningar?

  1. […] En som har tänkt till, inte bara vad det gäller Hedendom i allmänhet är min gamle kommentator oc…, som häromdagen skrev ett mycket bra och läsvärt inlägg om Hedendom och Bilder. Han har konstaterat samma sak som jag. Alla kan vara Hedningar. Alla folk har en hednisk tradition bland sina rötter, som vi kan välja att utveckla och bejaka. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s