Stockholmsresan 23 maj

Stockholmsresan 23 maj

En kvinna och tre män slöt upp på föreningens Stockholmsresa den 23 maj. Fyra återbud hade kommit. Inte ens kulturen kan kämpa mot bakterier och griniga chefer som gillar övertidsarbete…

Vid tiotiden samlades den lilla gruppen vid Gustav II Adolf staty och begav sig till Kungliga slottet. Första anhalten blev Antikmuseumet, eller som det heter Gustav III:s antikmuseum. Detta lilla museum tillkom tack vare ovannämnde regent. Han hade nämligen gjort en längre resa till Italien och lyckades införskaffa en större samling av antika skulpturer. Litet men intressant museum får man säga. Samlingarna som teaterkungen lyckats få ihop blev två år efter hans död 1794 museum öppet för allmänheten.

Andra stoppet på resan blev livsrustkammaren. Utställningen ”Dödens teater” pågår. Historien om kungliga begravningar var en mycket intressant utställning. Bilder från kungliga gravöppningar visades. Bilder av resterna av stoftet av Karl XI och Hedvig Eleonora visades tillsammans med ett litet makabert minne av en undersökning av Karin Månsdotters grav, en skinnbit! Intressant nog så har de största begravningsprocessionerna i Sverige varit i modern tid. Utställningens fokus låg på tiden mellan Gustav Vasa begravning 1560 till Gustaf V 1950. Den permanenta utställningen med Gustav II Adolfs läderkyller och Gustaf III maskeraddräkt sågs också förstås. Tredje besöket skedde i skattkammaren där kronjuvelerna visas. Slottet med slottskyrkan besöktes också. Utställningen Tre kronor som visar resterna av slottet som brann 1697 var et sista som såg innan man tog farväl av kungens arbetsplats.

En restaurang besöktes och sedan var det dags för Medelhavsmuseet. Även här var det romerska statyer men fokus på utställningen får nog sägas vara Egypten. Det finns dock kan tillägas en hel del fynd från Cypern att beskåda. Det var en intressant utställning och det framkallade en hel del munterhet när alla i gruppen klädde ut sig till egyptier. (Men de bilderna vågar vi inte ta med.) Medelhavet avslutades med en liten ölpaus.

Tiden gick och när sista museet skulle besökas var det nästan stängningsdags. Men Medeltidsmuseet är litet och man han faktiskt få en ganska bra överblick trots att gruppen endast hade 15 minuter på sig att går runt bland fynden som hittats i Sverige. Detta museum var det enda som hade fritt inträde.

Slutligen bestämdes det för att medeltidsresturangen Sjätte tunnan skulle hedras med ett besök. Mjöd och öl dracks, och som de goda hedningar vi är skålades det för asatron. Framtida aktiviteter för föreningen diskuterades också, vi roar oss inte bara.

Biltävlingen Gumboll 3000 anordnades samma dag och det var i området där föreningen gick omkring. Några minuters tid lades på att titta på alla dessa bilar som ställts upp.

Stockholmsresan var en av de mest lyckade som föreningen anordnat.

Livrustkammaren http://www.livrustkammaren.se

Medelhavsmuseet http://www.medelhavsmuseet.se

Medeltidsmuseet http://www.medeltidsmuseet.stockholm.se

Antikmuseet

Antikmuseet

Sjätte Tunnan

Sjätte Tunnan

2 kommentarer på “Stockholmsresan 23 maj

  1. S skriver:

    Kul att höra om er lyckade dag. Fin redogörelse. Sjätte tunnan är väl föreningen snart stammisar på! Hoppas kunna hänga med nästa gång. Medelhavsmuseet hade varit något för ögat! Mvh /S

    • Henrik Andersson skriver:

      Nja det var första gången jag var på Tunnan. Det har ju varit tal om att vi ska besöka den i några år och först nu kunde jag slinka in. Medelhavsmuseet rekommenderas men även antikmuseet. Sistnämnda var min favorit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s