30 april. Valborgsmässoafton.

30 april. Valborgsmässoafton.

Hedningarna i Europa friade likartade seder denna tid. Värmen och ljusets seger över mörker och kyla. Sedan kom de kristna och gjorde om seden som de alltid gjorde och de tyckte Valborg som var en from kristen dam som dock hade ett hedniskt namn, borde äras istället. Valborg har samma början på namnet som valkyria och Valhall. Den kristna Valborg dog 728.

Nåväl. Nu i brytningen mellan mörker och ljus, mellan kyla och värme ansåg gränsen mellan de levandes och de dödad värld tunnas ut.

Under medeltiden fanns det berättelser om att man symboliskt vid denna tid hade strider mellan majgreven och vintergreven.

Majgreven eller som han hette ibland blomstergreven hade klätt sig med blommor och blad. Motståndaren i päls.

Majgreven segrade alltid.

Även papegojskjutning ägde rum vid denna tid. Städernas gillen hade vapensyn och det avslutades med skytte. Man sköt mot en avbildad fågel. Att utse en majgreve och hans drottning har funnits det med och man kan nog tänka sig att majgreven som segrade mot vintergreven spelat den rollen.

Att tända eld och skjuta kan ha rötter i forntiden men också vara av praktisk betydelse. Nu när djuren släpps ut vill man förstås skrämma bort vilddjur. Och kanske ett och annat oknytt.

Även vid denna tid var äggätning viktigt och man skulle ”dricka märg i bena” inför sommarens arbete på åker och fält.

Majsång och dikter till våren läses upp. Förr var det vanligt att sångarna gick runt till folk sjöng och lyckönskade och fick mat gärna ägg som de sedan åt vid kvällens majgille.

Studentsång är ju en senare vidareutveckling av seden som fortfarande är livskraftig.

En liten extra bonus i dagens firande är ju att kungen har sin födelsedag denna dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s