Är Loke densamme som Jesus?

Är Loke densamme som Jesus?

I äldre tider då folk började intressera sig för våra fäders tro gjorde många liknelser med Balder och Jesus. De flesta på 1800-talet som intresserade sig för mytologin var kristna och de tyckte förmodligen att de kunde känna igen Jesus i Balder och Baldersmyten.  Men så enkelt är det inte. Balder dör och det gör han inte för att sona någon skuld. Balder som är gift vilket Jesus inte var kommer först tillbaka efter världens undergång och nyskapelse. Odens son är fortfarande död medan Jesus ska ha dött med återuppstått. Balder leder det nya gudsriket i tiden efter vår tid men det innebär inte att det blir något kristet paradis. Tvärtom världen fortsätter och gör så intill dess ett nytt ragnarök kommer som ligger så långt bortom vår tid att det inte är lönt att tala om det. Balder har föga eller intet med Jesus att göra.

Men Jesus är inte han mer lik gudarnas fiende Loke? Han är först gudarnas vän, men sedan deras fiende. Hedningarna lät de kristna till en början missionera men när de kristna fick vind i seglen så tvingade sedan hedningarna att omvändas.

Jätten Farbaute befruktade jättinnan Laufey med en åskvigg, och de tre sönerna Loke, Byleist och Helblinde föddes ur förödelsen. Jämför med bibelns tro att Maria blev mor genom ”den obefläckade avlelsen.” En del kristna menar på att Jesus hade bröder.

När Jesus ska straffas så dödas han inte omedelbart utan plågas. Loke får se sina en av sina söner dödas av den andre som blir till en varg.

Jesus spikas upp på korset, Loke binds med sin sons tarmar.

Jesus får hjälp av Maria Magdalena som står vid hans kors och samlar upp blodet som rinner ur hans sår. Lokes hustru Sigyn samlar upp giftormens etter i en skål.

Jesus är död i tre dagar, ragnarök inleds med tre vintrar utan någon sommar emellan.

Jesus ska komma tillbaka vid tidens slut, Loke kommer tillbaka vid ragnarök. Båda leder härskaror. Döda kristna kommer vara de som kommer från Hel och sluter upp sida vid sida med gudarnas fiender.

Visst finns det skillnader också, Loke har barn men det har inte Jesus. Farbaute kanske inte riktigt stämmer in med beskrivningen på den kristne guden. Men nog är det troligt att Jesus dyker upp vid ragnarök, vid fel sida?

Jesus på korset med kvinnor

Loke och Sigyn

Är det samma person? Det vet vi först vid ragnarök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s