Ned Flanders och asatron

Ned Flanders och asatron

En i föreningen sa: jag blotar och tror på våra gudamakter men jag känner mig inte religiös! Känns det igen? Religiös, är inte det en sån där Ned Flanders typ som går omkring och är livrädd för synd och frestelse, samtidigt mer eller mindre omedvetet retar sin omgivning med sin attityd? En lite feg och osjälvständig person som moraliserar över andra? Med andra ord en kristen tönt. Alla hedningar nickar nog instämmande och vill utbrista men sådan är inte jag! Nej och det har de rätt i (om de nu inte är politiskt korrekta á la forn sed) men religiösa är vi vare sig vi vill använda ordet eller inte. Ord förändras över tid och dess innehåll lika så. Menlös översätts idag till värnlös. Lyte har blivit handikapp av den anledningen att lyte blev ”nedsättande”. Med ordet religiös har inte betydelsen ”jobbig kristen”. Vill vi att asatron eller vad nu vår tro ska kallas ska få status som ”riktig” religion så får vi nog börja använda ordet religiös. Varför inte säga jag är en djupt religiös människa, jag tro på Oden och Frej! Det fungerar, vi måste använda ordet religiös. Och vi måste se till att Ned Flanders, alla känner vi nog en Ned Flanders inte får monopol och ensamrätt på ordet.

Men dessvärre kommer inte Ned Flanders ge sig utan strid, han är ju kristen och har rätt för det står i hans heliga skrift att han har rätt. Men vill de ha strid så får de det. Vi har lika mycket rätt att använda ordet religiös och vi ska använda det. Om vi inte säger att vi är religiösa och tror på våra gudamakter, ja då har vi gett upp. Då har vi lämnat över till Ned Flanders och hans gäng. Om vi inte definierar vår tro som religion, då lär vi aldrig komma så långt som de gjort på Island där tempel byggs. Asatro eller vad nu vi väljer att kalla vår tro får inte bli ett slags levande rollspel där folk leker vikingar och häxor under en helg. Sedan att ordet religiös inte har samma betydelse för en hedning som en kristen är ju en annan sak. Ordet tillhör alla, men det är upp till oss vad vi lägger in i ordet. Ned Flanders har inte monopol på religion!

Ned Flanders

Nej Ned lille, du har inte monopol på religion!

2 kommentarer på “Ned Flanders och asatron

  1. Hemfront skriver:

    Bra artikel. Har man inte religionen och är religiös finns knappast anledning att exempelvis blota. Att tro på gudamakter och blota är att ha en religion, det vill säga att vara religiös.

    • ideellkulturkamp skriver:

      Det har ju varit en problem inom hedendomen att folk ibland kommer med för att få en upplevelse, för att leka lite viking för att man tycker om rollspel samt och det är nog det viktigaste, att man inte kan klippa av navelsträngen till kristendomen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s