27/1 en dag värd att minnas!

Gullberg fästning

Vid skansen Lejonet i dagens Göteborg stod förut fästningen Gullberg. Gullbergs hus eller Gullbergs fästning som den också kallades hade anor från medeltiden, närmare bestämt slutet av 1200-talet. Vid 1600-talets början var Gullbergs fästning nedgången och omodern. Tanken fanns att den skulle byggas om och förstärkas. Men så blev det inte, Kalmarkriget kom emellan!

I slutet av 1611 började danska trupper belägra Gullberg. Danske kungen Kristian IV ledde själv belägringen. Fästningens kommendant var Mårten Krakow. Krakow hade varit officer i Karl IX polska krig och sårats svårt 1603. En kanonkula slog benet av Mårten Krakow. Året därpå fick han överta fästningen Gullberg. Mårten Krakow vägrade ge upp fästningen trots att den var i dåligt skick och antalet soldater var få. Natten till den 27 januari 1612 beslöt danskarna att storma!

Mårten Krakow sårades tidigt under striden. Den häst han satt på, han var enbent sårades och han föll och gjorde sig illa. Det var nu hans maka Emerentia Pauli tog över. Hon gav order om att kvinnorna som befann sig i fästningen skulle bygga barrikader där danskarna lyckats ta sig in, hon lät koka lut som hälldes från fästningens murar ner på inkräktarna, dottern Cecilia skrev efteråt att det som om det låg skållade svin utanför. Ammunitionen till kanonerna tog slut. Emerentia befallde då att de skulle laddas med järnskrot. Hästskor togs och bröts sönder för att sedan stoppas i kanonerna. Två kanoner ställdes upp på taken. När danskarna tog sig in besköts de av dessa och järnskrot och hästskor verkade som en ordentlig hagelstorm. Danskarna anföll under sex timmar. Fem stormningar gjordes, alla slogs tillbaka. Minst 200 danskar stupade. Då belägrarnas här var runt 3000 man var det en stor förlust. Till detta ska tilläggas de sårade som rimligtvis var fler. Belägringen hävdes efter en tid. Makarna Krakow blev förstås hyllade av den nye svenske kungen Gustav II Adolf. Mårten Krakow blev kommendant på Vaxholms fästning och de fick båda förläningar i Västergötland, det landskap de så väl försvarat. Senare under året föll Gullberg i danskarnas händer. Mårten avled 1616 och Emerentia 1648. Dottern Cecilia skrev ner händelserna vid stormningen, de utgavs på 1800-talet. Dikter skrevs om fru Emerentia och de har fått ge namn efter gator i närheten av dagens skansen Lejonet. Nog är fru Emerentia  en dam värd att minnas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s