Slaget vid Åsundens is.

19/1 1520 stod slaget vid Bogesund. Eller som en del kallar det, slaget vid Åsundens is, Åsunden är en sjö strax söder om Ulricehamn, Bogesund var det medeltida namnet på staden. Slaget stod mellan svenske riskföreståndaren Sten Sture den yngre och danske adelsmannen Otto krumpen. På sin kung Kristian II order hade Otto Krumpen från danska Halland gått in i svenska Västergötland för att sedan tåga upp i Sverige mot Stockholm. Kristian försökte återställa Kalmarunionen men misslyckats. Vid slaget vid Brännkyrka 1518 hade Kristian II lidit nederlag men nu var det ett nytt försök. På kungens sida stod även påven Leo X som lagt Sverige under interdikt. Ärkebiskopen i Sverige Gustav Trolle hade stött unionen och blivit besegrad av Sten Sture och hans anhängare men nu tog kyrkan parti för kungen. Man kan säga att Leo X och Kristian II hade startat heligt krig mot Sverige!

Sten Sture den yngre försökte förstås hindra invasionen och begav sig ner till Västergötland. De två härarna med kanske 10 000 man vardera möttes vid nämnda Åsunden och slaget inleddes. Otto Krumpen lät sitt artilleri som var större än det svenska, ja man vet inte ens om svenskarna hade något artilleri beskjuta svenskarnas linjer. En av de första som träffades av den danska elden var riksföreståndaren. Sten Sture den yngre befann sig på sin stridshäst då han träffades av en kanonkula. Hästen dog omedelbart medans dess ryttare fick benet krossat. Sten Sture den yngre togs omhand av sina trogna och de tog honom bort från slaget. Då deras ledare på ett tidigt stadium försatts ur stridbart skick drabbades de svenska trupperna av missmod och började retirera. Danskarna insåg att de svenska trupperna började vika och anföll. Slaget blev kort. Få stupade men efterhistorien blir desto blodigare. Danskarna brände Bogesund. På färden genom Västergötland blev det strider mellan bönder och knektar, danska hären bestod av legoknektar från Tyskland, Frankrike och Skottland. Skara, Skövde och Falköping brändes samt en hel del byar och gårdar. Vägen till Stockholm låg trots allmogen gerillakrig öppen. Sten Sture den yngre avled på resan till Stockholm i en släde den 3/2. Släden befanns sig på den isbetäckta sjön Mälaren. Tänk på det om ni någon gång besöker denna Sveriges tredje största sjö.

Minnessten

Minnessten över slaget. Stenen restes 1914.

Otto Krumpen

Slagets vinnare Otto krumpen.

Sten Sture den yngre

Sten Sture den yngre. Den enda bild som finns av honom från hans tid. Riksföreståndaren finns avbildad i Västerås domkyrka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s