Westfaliska freden

24 oktober 1648 slöts den westfaliska freden. Denna fred gjorde äntligen slut på trettioåriga kriget. Men vägen till fred var lång, mycket lång. 1643 efter 25 års krig började man från de stridande parterna så smått inleda förhandlingar, man kom fram till att inleda en fredskongress året därpå. Svenskarna och dess allierade Frankrike kom genast i gräl om var man skulle ha förhandlingarna och man kom på att man kunde ha var sin stad att ha förhandlingarna i. Svenskarna höll till i Osnabrück och fransmännen i Münster. Båda städerna ligger i tyska Westfalen som sedan gav freden dess namn. Sedan började man käbbla om vem som skulle besöka vem.

I stort sett alla europeiska stater sände representanter och dessa uppgick till cirka 150 personer. Då har man inte räknat med tjänare, skrivare, kockar och knektar som följde med. Bland de stora staterna var de endast England, Danmark och Ryssland som inte sände folk till de båda städerna. Men frågorna om rang och värdighet gjorde förhandlingarna svåra. När dessa väl vara lösta kom de mer praktiska frågorna. Det hela underlättades inte av att de stridandes vilja att sluta fred påverkades av hur krigslyckan växlade, för kriget pågick som fult trots alla herrar uppe i Westfalen.

Svenskarnas chefförhandlare var Johan Oxenstierna och Adler Salvius. Den förste av dessa två var son till rikskanslern Axel Oxenstierna, den andre var ursprungligen en ofrälse som gjort framgångsriks karriär och var favorit hos drottning Kristina. Tyvärr bråkade Oxenstierna och Salvius med varandra. Även hos fransmännen fanns det interna problem. I många frågor var dock de båda länderna ense, men skillnaden mellan religion var förstås annorlunda. Bådas gemensamma fiende, den tysk-romerska kejsaren hade dock få anhängare, Bajern som varit säte för katolska ligan hade tröttnat på kriget och även Spanien insåg att det måste bli fred. Spanjorerna och fransmännen fortsatte sedan kämpa mot varandra i ungefär tio år till men det är en annan historia.

Men till slut blev det fred. Kejsaren var den störste förloraren. Tyskromerska riket blev efter kriget mest formellt, Spanien tvingades släppa Nederänderna  och påven fick acceptera att motreformationen inte skulle lyckas. De länder som antagit protestantismen skulle förbli utanför katolsk ledning. Vinnarna var Schweiz som nu erkänndes som självständigt, Nederländerna som kommit ur spanska händer, Frankrike som fått nya landområden och Sverige. Sverige fick inte allt man velat ha, men man fick Vorpommern, delar av Hinterpommern med staden Stettin samt de två biskopdömena Bremen och Verden. 5000 000 riksdaler fick svenskarna för att som det hette avdanska sin här. 600 000 riksdaler betalade kejsaren för de delar av Hinterpommern som svenskarna inte fick. Svenskarna fick även rätt att skicka delegater till den tyska riskdagen i Regensburg. Några år tidigare hade Sverige från Danmark tagit Jämtland, Härjedalen, Gotland och Halland i freden i Brömsebro. Nu var det definitivt markerat att Sverige var en europeisk stormakt!

Westfaliska freden var den största mötesplatsen för de europeiska staterna tills Wienkongressen 1814. Trots allt bråk och gnäll växte den moderna diplomatin fram under förhandlingarna i Westfalen.

Jacques_callot brun

Trettioåriga kriget, mord, plundring och våldtäkter härjade i tre decennium.

Signatur:D:JobRoot7923118preprozessPORT_00105277_01-20.03.2007

Johan Oxenstierna, friherre och förhandlare.

Fredsförhandling 1648

Förhandlingarna undertecknas.

3 kommentarer på “Westfaliska freden

  1. Sofia skriver:

    Det påstås bland historikerna att detta avtal ”Westfaliska freden” var nuvarande nationalstaters grundkoncept; nåväl, det är slut med det nu:

    NORDSTJÄRNEORDEN delas ut till utländska medborgare som gjort personliga insatser för Sverige eller för svenska intressen”.
    http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aktuellt2014/ (13 maj)

    http://en.metapedia.org/wiki/Peter_Sutherland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s