Bortglömda monarker del X Knut Eriksson

Vi börjar med det roliga: Kung Knut Erikssons drottning blev sjuk och lovade himlens makter att om de hjälpte henne då skulle hon leva i celibat. Drottningen överlevde och höll sitt löfte. Stackars Knut skrev då till påven för att be honom återlösa det löfte drottningen gett, vi vet dock inte hur det gick, vi vet inte heller namnet på Knuts maka, vi kan bara hoppas på att Knut inte slog knut på sig själv!

Knut var son till Erik, känd som helgonkungen Erik den helige. Sonen Knut var troligen född på 1140-talet, när fadern dödades av Magnus Henriksson 1160 flydde Knut, troligen till Norge.
I april 1167 dyker Knut upp igen i historien. Kungen i Sverige, Karl Sverkersson befann sig på slottet Näs på Visingsö. Knut och hans män intog slottet och Karl dödades. Knut kallar sig nu för konung. Men Karls släktingar ger inte upp, Sverker ätten sätter upp två herrar vid namn Kol och Burislev som båda kallar sig kungar och styr från Östergötland. I flera år är det inbördeskrig, Knut får stöd från Norge och Kol och Burislev verkar ha fått stöd från Danmark. Kriget avslutas 1173, då båda ”motkungarna” stupat. Året därpå utnämner Knut den mäktige stormannen Birger Brosa till jarl. De båda herrarna styr riket framgångsrikt fram till Knuts död. En del historiker har påstått att jarlen är den starkaste av de två.

Knut Lyckas etablera en helgonkult kring sin avlidne far, men påven är kritisk, så Sveriges nationalhelgon får aldrig erkännande från Rom. Mynttillverkningen som legat nere i över hundra år med undantag en kort period i Lödöse på 1130-talet samt Gotland som tillverkar egna mynt återupptas av Knut. Sveriges första handelstraktat ingås på 1170-talet med den tyske hertigen Henrik Lejonet av Sachsen. Även med England utvecklas kontakterna, kung Henrik II av England sänder en rustning till sin svenska kollega. I Knuts sista levnadsår sänder den bysantinske kejsaren Alexios III förfrågan om Knut kan sända krigsmän till korstågens hjälp. Tyvärr vet vi inte hur det gick med den saken. Knut stöder den norsk tronkrävaren Sverre Sigurdsson, när denne blir kung låter Knut gifta bort sin syster med honom. Relationerna med Danmark är dessvärre aldrig riktigt bra under Knut Erikssons tid. I öster är det osäkert och 1187 härjar hedningar från Estland i Sverige. Öland plundras och Sigtuna bränns ner. Ärkebiskopen Johan är bland de som dödas. Knut låter bygga försvarstorn och befästa kyrkor som ska förhindra anfall. En del av de nya befästningarna blir början till den bebyggelse som sedan blir staden Stockholm!

I cirka 23 år styr Knut Eriksson och blir den förste kung i Sverige sedan Inge den äldres tid, som dör en naturlig död. Knut avlider i västgötska Gäsene 1195 eller 1196. Knut hade hoppats på att sonen Erik skulle ta över och inhämtat påvens godkännande men så blir det inte, stormännen och Birger Brosa ser hellre den mördade Karls son Sverker som ny kung. Birger Brosa var föresten gift med Knuts fars mördares änka. Man kan undra vad Knut och hon tyckte om varandra? Birger Brosa är jarl fram till sin död 1202. Men trots detta så får man nog anse Knut som en av segrarna i historien, han får ett gott omdöme i västgötalagens kungalängd, riket har på det stora hela fred under Knuts tid och fadern Erik är ju fortfarande helgon. Knut Eriksson begravdes i Varnhems klosterkyrka som sedan blev begravningskyrka för övriga medlemmar av erikska ätten.

Knut Eriksson kyrkmålning

Kyrkomålning från 1200 talet som sägs föreställa Knut Eriksson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s