Jungfru Maria och kejsar Augustus.

Enligt kristen, eller rättare sagt katolsk sed togs Jesus mor Maria upp till himlen den 15 augusti. Detta firas fortfarande i katolska länder men i Sverige fasades firandet ut på 1500-talet.
I Italien kallas dagen ferragosta. Ferragosta betyder Feriae Augusti som på svenska blir Augustus ledighet eller Augustus vila, för festen infördes av Roms förste kejsare Augustus 18 f.kr. Det fanns redan i antiken Rom två fester vid denna tid, Vinalia Rustica och Consualia. Det hörs nästan på namnen att den ena festen är en vinfest och den andra en skördefest. Men det var några dagars mellanrum och den luckan fyllde kejsaren med att instifta Ferragosta. Kejsarens popularitet ökade lika mycket som festandet utökades, alla nöjda och glada.
År 14 e.kr dog Augustus och månaden som han dog i sextillis, där ovannämnda fester firades bytte då namn till Augusti.
Vid begravningen av kejsaren menade man på att hans själ tagit upp till gudarna och han förklarades vara en gud. Så de kristna verkar ha lånat lite från denne kult då de hävdar att Maria for till himlen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s