Ranes stenar och hög.

Onsdagen sjätte augusti tog två herrar från föreningen och gjorde en liten kort tur i Skövde kommun. En skeppssättning och en gravhög besöktes.
Skeppsättningen, vanligen kallad Askeberga skeppsättning är en av landets största. Den är ca 55 m lång och ca 18 m bred. Den består av 24 resta stenar. Ett annat namn på fornminnet är Ranes stenar.

Bara några km därifrån ligger Ranes hög vid Flistad kyrka. Högen kallas ibland ”Kung Ranes hög” och ligger idag inne på kyrkogården med kyrkan bara några meter bredvid. De kristna gjorde ofta så att de byggde sina helgedomar där hedningarna redan hade sina för att på så vis tvinga folk att söka sig till deras kyrkor.

Enligt en sägen, troligen från Bohuslän ska kung Rane varit på väg att gifta sig med en drottning vid namn Hud. Men han ångrade sig och Hud lät då bränna Ranes kungsgård. Rane blev arg, samlade en här och förföljde drottningen och hennes mannar och han själv ska ha dödat drottningen.
Denna sägen påminner lite om den som berättas om Sigrid Storråda och Olov Trygvesson. Hon var hedning och sveadrottning, han norsk kung och kristen. De planerade att gifta sig men Olov kunde inte med att hans tilltänkta var hedning. Efter att ha slått till henne lämnade hon honom och ska medverkat till att Olov strax efter stupade vid det välkända sjöslaget vid Svolder.
Både berättelserna kan ju tänkas ha ett gemensamt ursprung?

Askeberga

Ranes hög

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s