Stockholmsresan 2014

Fredagen 25:e juli gjordes den årliga kulturresan till kungliga huvudstaden. Tre medlemmar möttes upp vid T-centralen och påbörjade den soliga vandringen mot Gamla stan. Först på schemat stod Riddarholmskyrkan men då vi passerade Riddarhuset ett stenkast därifrån och fann att de precis hade öppnat sin begränsade timma (11:30-12:30) så klev vi in i adelns gamla högborg. Förutom arkitekturen i sig från denna drygt 400 år gamla byggnad visas alla adelsvapen hängandes på väggarna i nummerordning (över 2000 st). Sist ut ses Sven Hedins vapen då han adlades 1902, därefter upphörde seden och privilegiet.

Vår ordföranden fann med guides hjälp en för honom lokal gammal adelsmans vapen med musköt. Utställning av ostindiskt porslin samt en särskild del om dokument från Gustav II Adolf och Axel Oxenstierna samt målningar sågs även det.

Därefter steg vi backen upp till Riddarholmskyrkan och till många stora kungligheters sista vila. Gravarna av bl.a. Magnus Ladulås (från vars tid kyrkan härstammar), Karl Knutsson Bonde och Karl XII. Fram till Gustav V vilar under samma tak. Mycket historia ryms där.

Butiken Handfaste, även den i Gamla stan tittade vi in i och köpte en och annan hednisk souvenir. Tyvärr hade de medeltida krogarna inte öppnat för kvällen så något mjöd blev det inte inför nästa mål.

Efter en promenad i fortsatt starkt solsken, med lite förfriskningar och glass längs vägen, så tog vi oss till Djurgården och Vasamuseet! Här tillbringades längre tid och en guidad liten tur på några av de 4 våningarna gav oss mer historia och kuriosa från skeppets kortlivade tid, liksom om förlisningen, Gustav II Adolf och konflikten med Polen, sedan bärgningen och restaureringen (i dagsläget forskas och prövas olika pigment för att finna de ursprungliga färgerna skeppets detaljer målats i). Runt skeppet finns mycket informativt och pedagogiskt material för alla fascinerade åldrar & på olika språk (mången utländsk turist fann sig fram till Regalskeppet Vasa).

Avslutningen blev en kall ale från Nynäshamns ångbryggeri på uteserveringen vid Spritmuseum (givetvis tog sig herr ordföranden vetgirigt även in där) på Djurgården i högsommaren. En lång, varm och trevlig dag i delar av vår svenska historias kvarvarande kulturskatter.

20140725_115221

 

Från Riddarhuset med delar av samlingen adelsvapen

20140725_124033

 

Karl XII:s grav

20140725_155240

 

Skål för sommaren

 

Text och bild av S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s