En hjälte och en skurk

Engelbrekt Falun27 april räknas traditionellt som dagen då frihetshjälten Engelbrekt Engelbrektsson mördades. I almanackan är det fortfarande Engelbrekt som dagen äras åt.
Om Engelbrekt Engelbrektsson må här nämnas att han var Sveriges första frihetshjälte. När Kalmarunionen utvecklades från en union bestående av tre riken till att bli ett danskt storvälde väckte det missnöje. Många svenskar i bergslagen såg ingen mening med att få sina liv försämrade av att en unionskung förde en politik som hindrade deras handel med omvärlden eller som kanske var värre satte in främmande fogdar att styra dem utan att ta hänsyn till deras traditioner och egenart.
Engelbrekt en frälseman vars familj bott i bergslagen i generationer ledde upproret som inleddes 1434. Året därpå sammankallade han Sveriges första riksdag i Arboga och blev rikshövitsman. Året därpå mörades han av Magnus Bengtsson Natt och Dag som använde en yxa som mordredskap. Efter sin död blev Engelbrekt begrav i Örebro och sedan dyrkad som helgon. Ännu idag lever hans minne och Engelbrekt ståt staty i Örebro, Arboga, Falun och Stockholm.

27 april 1792 avrättades Jacob Johan Anckarström vid galgbacken vid Hammarbyhöjden i Stockholm. Han fick som själasörjare pastor Adolf Roos som var med honom under färden till avrättningen. Roos hade lyckats få mördaren att acceptera sitt öde vilket underlättade såväl resan som avrättningen. Skarpmästare Jonas Bergman och hans bödelsdrängar halshögg och hög av högerhanden av Anckarström som sedan steglades.
Den kung som denne Anckarström dödat var ju som alla vet Gustav III. Gustav var den siste av Sveriges stora konungar som verkligen försökte göra en insats för fosterlandets bästa. Han avskaffade den korrupta regim som kallats frihetstiden. Han förbjöd tortyr och tog bort lagen om trolldom. Vidare lätt han instifta svenska akademin och var den förste kung sedan Karl X Gustavs tid som utökat landets provinser genom att skaffa Sverige en koloni, Saint Barthélemy i Västindien.
Det får förbli en öppen fråga hur Sverige sett ut om inte mordet skett. Men nog förtjänade Anckarström sitt straff?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s