Slaget vid Clontarf

Irland var under tidigt medeltid ett kulturellt centrum. Kloster byggdes och skrivkonsten utvecklades, mycket tack vare de iriska barderna. Hantverk och konsthantverk upplevde en tid avframåtskridande. Men Irland var splittrat i flera mindre kungadömen. Försök att ena ön gjordes men lyckades aldrig.

I slutet av 700 talet kom vikingarna. Då irerna inte kunde enas hade nordborna relativt lätt att såväl plundra som att erövra land. Städer som Dublin, Limerick och Cork grundandes av vikingarna som främst kom från Norge och Danmark. På sina håll assimilerades dock den nya befolkningen med den gamla och benämningen gall-ghaeil användes för de som var av blandad keltisk-skandinavisk ursprung.  Assimilering

På 900 talet började dock försök att ena ön göras på allvar. Den mest framgångsrike härskaren var Brian Boru som härskade över Munster på södra Irland. År 1002 blev efter år av inbördeskrig och hårda strider Brian erkänd som högkonung. Alla erkände dock inte Brians makt. Vikingarna som höll till i väster och irerna från Leinster i norr trotsade den nye härskaren och till slut ledde konflikten till att Brians trupper mötte den förenade hären av vikingar och irer från Leinster utanför Dublin vid Clontarf eller som orten heter på iriska Cath Cholain Tarbh. Brians fiender leddes av vikingakungen Sigtrygg Silkesskägg och Máel Mórda mac Murchada.

Brians här tågade mot Clontarf men oenigheter uppstod och Brians förbundne Máel Sechnaill som tidigare varit Brians fiende uppstod och Máel lämnade Brian och tog sina mannar med sig. Brian ska då ha förlorat omkring en tredjedel av sin här.

Vikingarna gjorde nu ett försök att lura in Brian som av förklarliga skäl inte vill strida. Nordmännen låssades fly till sina drakskepp och lämna sina iriska vänner. Krigslisten lyckades och Brian Boru lät striden börja. Slaget blev våldsamt och varade från solens uppgång till dess nedgång. När slaget rasat en tid kom vikingarna tillbaka och striden hårdnade. I slutet av slaget kom till Brians lycka Máel Schnaills mannar tillbaka och tack vare dem kunde Brian få övertaget.

Slaget var ovanligt blodigt och moderna historiker har hävdat att uppemot 6000 man stupade den 23 april som detta år var långfredagen. Leinsters kung Máel Morda stupade det gjorde också två av Brians söner och han själv. Brian var troligen i åttioårs åldern och deltog inte aktivt i slaget utan vistades i ett tält bakom stridslinjen. Flyende vikingar tog sig in i hans tält och en man vid namn Brodir dräpte högkungen. Sigtrygg Silkesskägg överlevde slaget och härskade ännu några år i Dublin. Brians rike överlevde inte länge. Men han minns för att han enade Irland samt att han stoppade vikingarnas expansion. Slaget vid Clontarf finns förövrigt med i den kända isländska sagan om Njál.

3 kommentarer på “Slaget vid Clontarf

  1. asatemplet skriver:

    Häftigt!

    Läser gärna mer om vikingarnas slag och kolonier!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s