Balder och Jesus.

Det viktigaste vid den kristna påsken är Jesu död och återuppståndelse. Att tro att han dött men kommit åter är det absolut viktigaste i kristendomen. Men här är kristendomen inte unik. Tron och föreställningen på en gudamakt som dör men kommer tillbaka finns hos flera kulturer.

Osiris, Attis, Adonis, Tammuz och så vår nordiske Balder.
Alla dessa död/återuppståndelse sker alltid på våren. Vid sidan av guden som dör finns också gudinnan som sörjer och letar efter sin make. Freja gråter tårar som blir till guld då Od försvinner. Det nämns inte hur han lämnar henne men att det är genom att avlida kan inte uteslutas. Hon letar även efter honom likadant gör Isis som letar efter Osiris. Kybele sörjer sin älskare Attis. Afrodite återfinner Adonis och Ishtar återser Tammuz. Nanna dör förvisso vid Balders bår men hon återförenas med honom och kommer att vara vid hans sida i världen efter ragnarök. Även de kristna har tagit denna föreställning till sig. Maria Jesu moder står vi korset och det är kvinnor som märker att hans grav är tom.

De kristna stal alla hedniska högtider och förvanskade dem. Nu tar vi hedningar tillbaka det som är vårt. Långfredagen, dagen då Jesus avrättas passar utmärkt till att fira Balder!

Hell Balder!
Balder

En kommentar på “Balder och Jesus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s