Om en dag och två gudar.

Skärtorsdagen firas till minne av att Jesus från Nasaret tvättade sina lärjungars fötter samt att han ska ha instiftat nattvarden. Skär betyder egentligen rena men kom senare att förknippas med skära exempelvis skära bort eller skära till. I folktron sa man förr att denna torsdag då skar man till det kors som Jesus senare miste livet på.

På skärtorsdagen flög häxorna till Blåkulla och nu och fram till påskdagens morgon var de mörka makterna extra starka.

Många nyhedningar uppmärksammar skärtorsdagen och guden man då hedrar är förstås Tor. Tor kan sägas vara Jesus motpol och konkurrent. När de kristna kom med sitt kors satte asatrons försvarare fram Mjölner, Tors hammare som sin symbol. Tor är son till himmelsguden och världsguden Oden och gudinnan Jord. Jesus är son till himmelsguden Jahve och Maria som kan sägas vara en blek kopia av modergudinnan. Både Jesus och Tor anses vara människornas beskyddare och vän. Tor strider mot Midgårdsormen och Jesus mot Satan som ibland avbildas i ormgestalt.

Men trots att de kristna säger att Jesus står för fred och människokärlek så har man i denne mytiske mans namn dödat miljoner människor. På våra nordiska bredgrader var det senaste våldsdådet när dåren Breivik i Norge dödade barn i kristendomens namn. Till Tors ära har man dock inte dödat någon. Den hedniska tron har beskyllts för att vara blodtörstig men få bevis finns att nordborna dödade människor i sina gudars namn. Troligen förekom människooffer men detta i liten skala. De kristna har med sina häx- och kättarbål haft ihjäl mer människor så de kan knappast moralisera eller döma hedningar. Asatrons symbol är ovannämnda hammare som heter Mjölner. Kristendomens är korset som är ett avrättningsredskap. Troligen är korset en perverterad version av den uråldriga symbolen ”livets träd”. Men ändå är väl en hammare en bättre symbol än en avrättningsredskap?

Hell Tor, människornas sanne vän och beskyddare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s