Lupercalia

Den fjortonde februari firas ”alla hjärtans dag.” En sed som kom till Sverige under 1900-talet. Seden har anglosaxiskt ursprung och firas med blommor och konfekt. Kritik har förekommit att seden införts bara för att handeln ska omsätta mer i en tid då den vanligtvis inte är så mycket försäljning av kort, smycken, bakelser och annant mer eller mindre onödigt.

Valentin var en kristen martyr men om honom vet man inte mycket. Anledningen till firandet är att de kristna ville ta över den hedniska sed som firades i Romariket vid detta datum.

Omkring tiden för den fjortonde februari firade romarna en sed som kallades lupercalia. Denna sed hade två rötter. Den första var firandet av den varginna som tog hand om tvillingarna Romulus och Remus. En vestal en prästinna som lovat att leva i celibat hade förförts av guden Mars. Rhea Silvia som vestalen hette fick som ovan nämnts två söner men hennes far satte ut de små i skogen för att de skulle omkomma. Mars lät då en varginna komma och bli deras fostermor. Sedan blev Romulus den förste romerske kungen.
Den andra anledningen var en fest till fruktbarhetsguden Faunus som hade binamnet Lupercus. Grekerna kallade honom för Pan. Till hans ära offrades getter och av huden av de offrade djuren gjorde remmar som man piskade kvinnor som ville bli havande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s