Om hästar och annandag jul.

Hästar hade förr en viktig betydelse för folk. Det var riddjuret framför andra men även dragdjur.
I hednisk tid symboliserade hästar fruktbarhet. Hästkött åts men troligen bara under religiösa riter.
Hästkött ansågs av de kristna vara tabu och detta tabu höll i sig i Sverige till ungefär sekelskiftet då hästens betydelse i samhället minskat.
Idag uppmärksammar en del nyhedningar 26/12 till Frej, fruktbarhetsguden i nordisk mytologi annandag jul.

Annandag jul började förr ofta med att männen på gården gjorde rent hos hästarna. Det hade inte gjorts under de föregående dagarna för allt arbete skulle ligga nere under den viktigaste tiden under julfirandet.
Rengöringen i stallen började ibland med ett bösskott.
Det hände att spillning även kastades in hos folk man var ovän med och en och annan snål bonde kunde råka ut för denna ”sedvänja”.
På sina håll hände det dock att en del av lorten kastades ut på åkrar. Förvisso var det arbetsförbud under jul men denna julspillning kunde även ha extra kraft och se till att det växte bra.

Efter rengöring var det dags att få hästarna att röra på sig. Kappridning till kyrkor eller något som kanske var mer populärt till norr rinnande källor förekom. Fanns inte sådan källa att tillgå kunde det gå för sig att i källan lägga ner ett föremål av silver. Av detta magiska vatten skulle hästarna hålla sig friska.

Kapplöpningar förekom och det är troligt att det funnits i dessa en hednisk tradition. Hästkapplöpningar är känd sedan 11100-talet i Sverige, en tid då kristendomen inte helt vunnit över den gamla tron.

Det hände ibland att folk ”lånade” hästar att rida på. Och när det var dags att lämna tillbaks dessa kunde slagsmål utbryta. ägarna var såklart inte så glada i att andra red deras djur.

Även Staffansridning ägde rum och männen sjöng Staffans visan. Staffan var den förste martyren och skötte om hästar åt judekungen Herodes som sägs dödat Staffan då han meddelade att en ny konung var född. I dag sjungs det om Staffan vid Lucia vilket ju är lite fel.

På kvällen var det ofta fest på annandag jul. De som sjungit under dagen hade ofta fått mat och dryck som tack och ungdomarna brukade samlas vid lekstugor.
Juldagen var förr en stillsam dag men det togs nu igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s