Sol invictus Mithra och Oden.

I Romariket århundradena innan kristendomen blev statsreligion var Sol invictus årets viktigaste högtid. Då inföll solståndet. Dagen firades den 25 december. Sol invictus , den obesegrade solen firades.

Senare tillkom ett annat firande av Sol invictus. Den ariske guden Mithra som omnämns hos både indier och perser och som fortfarande dyrkas av hinduer och parser kom till Rom. Kulten av Mithra blev snabbt populär och även kejsarna tog del av kulten.

Den viktigaste myten om Mithra är den när han dödar en tjur. Ur himmlestjuren kropp skapar han sedan världen.

Mithra var mycket populär hos legionärerna i den romerska hären. Flera av dessa var under romarrikets senare del germaner från norra delen av imperiet eller tom norr om gränsen.

Mithra dyrkades i samfund som hade heliga invigningar och hade flera grader, Sju var de vanligaste och graderna var korp, fördold, soldater, lejon, perser, sollöpare och fäder. Ännu idag talar man om ”sjunde himlen” som en plats för det högsta paradiset. Mihtrasdyrkare trodde på evigt liv och att de skulle förenas med sin gud i den högsta ljussfären.

Kristendomen såg i Mithra sin störste konkurrent och de både religionerna bekämpade varandra. När Jesus anhängare segrat tog de över 25 december och påstod att deras frälsare fötts denna dag. Innan hade de kristna varit ointresserade av att dyrka solståndet och sol invictus.

De germanska legionärerna tog till sig Mithra och såg i honom samma gud som Odin. Mihtraskulten inspirerade kulten av Oden. Mit-Othinus var namnet på denne frälsare. Oden var liksom Mithra krigarnas gud och de som stupade för honom kom till Valhall. Även Oden dyrkarna hade sina speciella krigare bärsärkarna. Oden dödar jätten Ymer detta kan jämföras med dödandet av himmelstjuren.

Hell Oden!250px-BritishMuseumMithras
Ave Mihtras!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s