Io Saturnalia!

I det gamla Rom firades från 217 f.kr en fest som hette Saturnalia. Festen var tillägnad den gåtfulle guden Saturnus. Saturnus var hos grekerna känd som Kronos. Denne Kronos var far till gudarna men hade fått veta att hans barn skulle bli mäktigare än han. Så han åt upp dem. Sonen Zeus lyckades undkomma och tvingade sin far att spy upp de barn han ätit. Zeus blev senare den högste guden.

Kronos/Saturnus blev senare en gud för såväl tiden om för skörden. Saturnalia firades som en skördefest och var från början en fest som hölls enligt julianska kalendern den 17 december. Festen blev trots ett visst motstånd från myndigheterna till slut en hel vecka och slutade den 23 december. Då övergick den till firande av solen sol invictus.

Saturnalia var en glad fest. Man åt och drack. Presenter utdelades och det fanns inslag av utklädning. Man vände även upp och ner på den sociala ordningen. Slavar blev för en tid herrar och herrar blev en tid slavar.

En modern människa av idag skulle inte ha något problem med att fira de fester som sedan kallats för saturnalier.

När kristendomen kom blev festen till Saturnus en del av det nya firandet. Vår jul är än idag påverkad av firandet av Saturnus.

Man har velat se att Saturnus är den samme som den nordiske guden Heimdall, också han en gåtfull gud, äldre än de andra gudarna.

Io Saturnalia!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s