Första svenska tryckta boken 1483- 2013.

Första boken

1483 i dagens Riddarholmen tryckte Johann Snell den första boken i Sverige. En tryckning av den kända  Dialogus Creaturum Moralizatus gjordes. Dailogus Creaturum Moralizatus eller på svenska Skapelsns sedlärande samtal handlar om djur, växter, himlakroppar och fabeldjur som för olika samtal om olika ting med en moralisk slutkläm. Året efter gjorde Johanns Snell ett annat känt arbete nämligen en tryckning av Uppsala stifts mässbok.

Johann Snell föddes i Einbeck i dagens Niedersachsen. Första gången han nämns är 1476. Senare flyttade han till Rostock och lärde sig trycka böcker. Efter sina studier startade Snell tryckeri i Lübeck men där fanns det redan en etablerad tryckerinäring så efter ett tag sökte han sig norrut. I Danmark närmare bestämt i Odense tryckte han 1482 den första boken De Obsidione et Bello Rhodino. Den handlar om johannitriddarnas kamp mot turkarna. Året efter tryckte Snell som redan har nämnts den första boken i Sverige.

Johann Snell återvände dock till Rostock och avled 1519.   

Vi tackar Johann Snell för hans kulturella insats på årsdagen av tryckningen av Dialogus Creaturum Moralizatus. Boken trycktes 1983 upp i faksimil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s